Dobar primer kako se čuva životna sredina: Ministarka za zaštitu životne sredine posetila Rumu

23.11.2020

10:25 >> 14:14

0

Ministarka Irena Vujović je istakla da je ovo za nju značajna poseta, jer je potrebno ići u one sredine koje brinu o zaštiti životne sredine i u tome ih oh

Dobar primer kako se čuva životna sredina:  Ministarka za zaštitu životne sredine posetila Rumu
Copyright foto: Opština Ruma

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujovic, boravila je prošle sedmice u Rumi i tom prilikom se upoznala sa aktivnostima koje lokalna samouprava realizuje u cilju zaštite životne sredine.

Tokom boravka u Rumi ministarka je imala priliku da prisustvuje sadnji drvoreda u rekonstruisanoj ulici 15. maj, ali i da obiđe kotlarnicu „Solidarnost“ čijom je izgradnjom kompletno izbačen mazut i zamenjen prirodnim gasom u velikom gradskom naselju.

Prilikom obilaska Ulice 15. maja, gde su volonteri sa radnicima JP „Komunalac“ učestvovali u sadnji 300 stabala, ministarka je simbolično sa predsednikom opštine Ruma Slađanom Mančićem zasadila drvo na uglu ulica 15. maja i Vrdničke.

Projekat rekonstrukcije ulica, koji Opština radi uz podršku Pokrajine, je vredan 320 miliona dinara, a dodatnih 3,6 miliona dinara iz opštinskog budžeta izdvojeno je za nabavku sadnica.

foto: Opština Ruma

Trenutno se drveće sadi u Ulici 15. maja, gde je urađen i prvi sloj asfalta, a isto to se očekuje kasnije i u ulici 15. avgusta (još 300 stabala), tako da će grad dobiti drvored u dužini od gotovo tri kilometra.

Ministarka Irena Vujović je istakla da je ovo za nju značajna poseta, jer je potrebno ići u one sredine koje brinu o zaštiti životne sredine i u tome ih ohrabrivati.

“Pored što se radi o jednoj najsavremenije rekonstruisanoj ulici sa kompletnom propratnom infrastrukturom, bitno je da rukovodstvo opštine i njen predsednik nisu zaboravili na važnost životne sredine. Upravo sadnja drveća je od neprocenjivog značaja kada pričamo o aerozagađenju i borbi sa tim problemom. To je dobar primer kako jedna lokalna samouprava treba da radi i da izdvaja sredstva, ali će i Ministarstvo intenzivno raditi na ovakvim i sličnim projektima u narednoj godini”, najavila je ministarka Vujović i napomenula da je rumska opština među prvima u zemlji koja se odlučila na ovakvu akciju i služi za primer ostalima kako se na lokalu može brinuti o životnoj sredini.

foto: Opština Ruma

“Ova lokalna samouprava je značajna, jer ovo nije jedina stvar koju su Rumljani radili na zaštiti životne sredine. Tu su i kotlarnice „Tivol“ i „Solidarnost“ a bitno je da su urađene njihovim kompletnim sredstvima, znači vode računa o zaštiti životne sredine na više koloseka. Očekujem slične stvari i od drugih opština, a mi ćemo pomoći kao Ministarstvo” – rekla je Irena Vujović i pomenula da je prečistač bio jedna od tema razgovora sa predsednikom Mančićem.

Ministarka Vujović je u pratnji svojih domaćina potom posetila i novu gasnu kotlarnicu „Solidarnost“ .

Ovo je fantastičan primer jer je ovo odgovorna vlast u opštini koja je sve ovo finansirala sopstvenim sredstvima. Prethodne dve kotlarnice su označene kao jedni od najvećih zagađivača u rumskoj opštini. Upravo zahvaljujući agilnosti predsednika, ali i svih građana koji su verovatno to sugerisali, došlo je do realizacije ovih važnih projekata. Samim prelaskom sa mazuta na prirodni gas, pored toga što se prave uštede, važno je da se smanjuje emisija štetnih materija u vazduhu, a to je za šta svi moramo da se borimo“, poručila je ministarka Vujović i izrazila nadu da će ovakve primere slediti i druge jedinice lokalnih samouprava.

foto: Opština Ruma

Sa druge strane, žitelji Rume su toplo pozdravili dolazak ministarke  Vujović, izražavajući zahvalnost na brizi za grad, a posebno za akcije koje se sprovode u cilju očuvanja životne sredine.

-Prijatno smo iznenađeni dolaskom ministrake Vujović. Od izuzetnog značaja je njeno angažovanje po pitanju očuvanja životne sredine, pogotovu u gradovima u kojima je jaka  industrija. Mi smo ponosni što zajedno sa ministarkom možemo da damo primer ostalim opštinama kako uz malo volje i truda, a posebno sada kada imamo pomoć Ministarstva, možemo da omogućimo našoj deci zdraviji život – kaže nam Dragan, meštanin Rume.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike