Od vučice ni traga ni glasa: Vanda ostala bez ogrlice za praćenje, odašiljač pronađen kod planine Ozren

16.10.2021

13:15

0

Odašiljač je poslao preko 2.700 podataka o njenom kretanju - izjavio je za RINU Duško Ćirović profesor Biološkog fakulteta u Beogradu

Od vučice ni traga ni glasa: Vanda ostala bez ogrlice za praćenje, odašiljač pronađen kod planine Ozren
RINA

Jedina markirana vučica u Srbiji, koja je dobila ime Vanda, ostala je bez elektronske ogrlice za praćenje koja je programirana da nakon godinu dana sama spadne.

Nakon 365 dana to se i desilo, a uz pomoć, satelitskog praćenja, ogrlica je locirana na području Pešterske visoravni, pa se ekipa biologa, uputila put podnožja planine Ozren u selo Caričino, sa namerom da pronađu odašiljač.

- Dok smo na hranilištu Kašan prošle godine čekali medveda došla je vučica i iskoristili smo taj momenat da i nju marikiramo. Za svo ovo vreme, odašiljač je poslao preko 2.700 podataka o njenom kretanju - izjavio je za RINU Duško Ćirović profesor Biološkog fakulteta u Beogradu.

RINA
 

Svi podaci koji su stizali tokom minulih godinu dana će biti analizirani, a rezultati će poslužiti boljoj zaštiti ove jedinke u Srbiji, kojoj preti istrebljenje.

- Na osnovu monitoringa koje sprovodima zajedno sa Upravom za šume, ekspertska procena stručnjaka je da u našoj zemlji ima između 800 i 900 jediniki vuka. Podaci koje smo dobili sa ogrlice koristiće nam da ih što bolje zaštitimo, a sasvim sigurno da će i lovcima, koji ih najviše istrebljuju, ove informacije značiti - navodi profesor Ćirović.

Vukovi su vrlo teritorijalne životinje, a to su potrvdili i podaci sa orglice. Naime, vučica Vanda kretala se tokom minulih godinu dana uglavnom na području Jadovnika i Ozrena, u radijusu od oko 110 kvadratnih kilometara.

RINA
 

- Na osnovu prvih analiza podataka, primetili smo da joj je jesenji areal bio izuzetno mali, Vanda se uglavno kretala ustaljenom maršutom, dok je tokom proleća i leta u potrazi za hranom bila aktivnija. Imala je i ta neka kružna kretanja po obodima planina pa sumnjamo da ima i mladunčad - kaže Neda Bogdanović, student doktorskih studija na Biološkom fakultetu u Beogradu.

Stručnjacima je za oko zapao i podatak, da se Vanda nikada nije približila mestu gde je upala u zamku i gde joj je stavljena ogrlica, pa sumnjaju da je tada u potrazi za hranom slučajno nišla.

- Pošto je tada bila sredina oktobra, moguće da je vučica bila gladna i da je u potrazi za hranom došla na hranilište "Kašan" na Jadovniku. Stvarno je interesantan podatak, da se više nikada tamo nije vratila, niti da je prišla bliže lokaciji gde je uhvaćena na 5 kilometara - ističe profesor Ćirović.

RINA
 

 Iz Udruženja građana "Jadovnik – oaza netaknute prirode", koji punu deceniju rade na zaštiti divljih životinja i sarađuju sa timom profesora Duška Ćirovića, kažu da će nastaviti i dalje da štite retke vrste zveri.

- Kako niko do sada u Srbiji nije uhvatio vuka i pratio njegovo kretanje, za naše udruženje to je bila velika stvar i ponosni smo zbog toga. Nastavićemo i dalje sa svojom ekološkom misijom i zaštitom retkih primeraka divljih životinja - ponosno naglašava Vjekoslav Joksimović, ispred Udruženja građana "Jadovnik – oaza netaknute prirode".

Na planini Jadovnik, vrši se monotoring i mrkog medveda, a kada su markirali vučicu Vandu u čeku je došao i izuzetno redak primerak ove jedinke, kom su stručnjaci sa Biološkog fakulteta dali ime Bora, a već nekoliko godina unazad prati se i medved Miloš.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA