Užičani postali bogatiji za još jedno obeležje: Legendarni trubač Mića Petrović dobio spomenik (FOTO)

08.10.2021

09:18

0

Bronzani spomenik visok 2,5 metra, rad je akademskog vajara Zorana Ivanovića, redovnog profesora Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu

Užičani postali bogatiji za još jedno obeležje: Legendarni trubač Mića Petrović dobio spomenik (FOTO)
1633681105uzice-otkriven-spomenik-cuvenom-srpskom-trubacu-fotorina1 - Copyright RINA

Ime Milovana Miće Petrovića upisano je zlatnim slovima u trubačkoj istoriji Srbije. Ovaj Užičanin rođen u selu Duboko bio je jedan od najvećih, a sada će mu njegovi sugrađani ukazali čast otkrivanjem spomen obeležja na Rakojskoj pijaci u rodnom mestu, u prisustvu porodice, brojnih prijatelja i kolega.

RINA
Dejan Petrović

- Sa punim srcem mogu da kažem da sam ponosan što sam sin Milovana Petrovića i što sam iz sela Duboko. Trudiću se da i dalje budem dosledan promoter svog grada, svog kraja i naslednik svog oca. Kažu, a ja sam siguran, da čovek živi dok živi sećanje na njega i da nije bogat onaj koji ima puno novca, već onaj koji ima prave i iskerene prijatelje. Hvala vam što me činite najbogatijim čovekom na svetu - rekao je njegov naslednik Dejan Petrović.

Promo
 

Po rečima gradonačelnica Užica, Milovan Mića Petrović je imao misiju da svoj talenat stavi u funkciju očuvanja tradicije i pronese zvuke trube širom zemlje i sveta, dajući tom zvuku vlastiti pečat, satkan od najdubljih emocija prema svom narodu i njegovom kulturnom nasleđu.

RINA
 

- Raduje me što ćemo danas na ovom mestu, na prostoru koji se u davna vremena nazivao Varoš, a kasnije , zahvaljujući Mališi Atanackoviću, njegovoj pecari i vagi, Rakijski pijac, otkriti spomen obeležje trubi i čoveku koji je ovaj instrument, na neki način učinio simbolom čitavog našeg kraja - istakla je obraćajući se prisutnima, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i dodala:

- Ovo spomen obeležje je mesto sećanja na Miću i sve njegove trubačke saborce kojih više nema, a koji su itekako umeli prečicom da stignu do naše duše. Mesto čuvanja i poštovanja tradicije zvuka srpske trube koji i svet sve više raspoznaje kao zvuk koji prenosi najtananija ljudska osećanja. Mićo, počivaj u miru. Sve ono što nisi stigao za života, a želeo si vezano za trubu,imao je ko da nasledi, nadogradi, utka deo tebe i sebe u temelje koje si postavio i dodirne zvezde.

Bronzani spomenik visok 2,5 metra, rad je akademskog vajara Zorana Ivanovića, redovnog profesora Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike