Rekonstrukcija vodovoda na Zlatiboru: Menja se magistralni vod u dužini od 1.500 metara

03.09.2021

07:40

0

Plan je da posao bude završen do nove godine

Rekonstrukcija vodovoda na Zlatiboru: Menja se magistralni vod u dužini od 1.500 metara
Copyright RINA

JKP “Vodovod Zlatibor” iz Čajetine otpočelo je radove na rekonstrukciji i zameni dotrajalog magistralnog voda u dužini od 1.500 metara.

Partner pri izvođenju radova su JKP “Zlatibor” Čajetina i i “Jedinstvo” iz Užica, a cilj projekta je smanjivanje gubitaka na mreži, kao i efikasnija i sigurnija isporuka pijaće vode korisnicima.

Pročitajte još

Projekat zamene magistralnog voda od Ribnice do Zlatibora pripremljen je pre dve godine i izdata je građevinska dozvola za izvođenje radova. Nedavno se krenulo sa zamenom dotrajalih betonskih cevi koje su ovom trasom postavljene osamdesetih godina. Nabavljena je jedna količina duktilnih cevi FI 500, a plan je da posao bude završen do nove godine.

– To je vrlo zahtevan i veliki posao. Opština sve finansira, a radove zajednički izvode JKP “Zlatibor” Čajetina i JKP “Vodovod Zlatibor” . Komunalno preduzeće pravi trasu, kopa kanal, a “Vodovod” postavlja i povezuje cevi. Pored toga što se menja ovaj magistralni vod, u jednom delu naselja on se i izmešta. To je deonica preko puta hotela “Tornik” gde magistralni vod skreće levo, ide ka Postrojenju za preradu otpadnih voda, izlazi na semegnjevski put i vodi ka Karauli. To je dodatnih dva kilometra i 200 m, ali izbegava se naselje i mislim da je to izuzetno dobro tehničko rešenje – kaže Miroslav Đokić, direktor JKP “Vodovod”.

Pored ovih poslova, JKP “Vodovod” vrši radove na izgradnji kanalizacionih krakova u naselju Zova, kako bi rešili problem otpadnih voda koje će biti uvedene u kolektor, a potom u postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru. Privode se kraju i radovi na izgradnji kanalizacije za MZ Sirogojno u dužini od oko četiri kilometra.

– Trebalo bi da se radi postrojenje za preradu tih otpadnih voda. Plan je da se obuhvati i industrija, i sva domaćinstva. Pored toga planiramo da to isto uradimo i u Mačkatu. Za Čajetinu se radi projekat za Postrojenje. Takođe, imamo projekat da se radi vodovodna mreža u naseljenom mestu Golovo. Uskoro bi trebalo da krenemo sa radovima. Ta je mreža duga oko 7,5 km, tako da će taj deo uskoro imati rešeno pitanje boljeg vodosnabdevanja – rekao je Đokić.

Pročitajte još

Mnogi problemi što se tiče snabdevanja vodom seoskih mesnih zajednica poput Šljivovice, Tripkova, Branežaca, Mačkata, Mušveta, biće rešeni, kaže Đokić, dovođenjem vode sa Sušičkih vrela na Žigalski vis, tako da meštani neće zavisiti samo od svojih izvora koja su ovoga leta znala da presuše. Inače, 1. faza Projekta sušičko vrelo je urađena, nabavljene su cevi u dužini od 4 km i 200 m. U toku je potpisivanje ugovora sa izvođačem radova, koji bi za nekoliko dana trebalo da krenu u realizaciju ovog bitnog posla.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike