Manje svadbi i novorođenih beba: Epidemija koronavirusa negativno uticala na rast nataliteta u Gornjem Milanovcu

03.09.2021

09:09

0

Od početka godine pa do kraja avgusta bilo je 193 porođaja, što je za 35 odsto manje u odnosu na prošlu godinu

Manje svadbi i novorođenih beba: Epidemija koronavirusa negativno uticala na rast nataliteta u Gornjem Milanovcu
Copyright RINA

Strah za zadravlje, ali i nemogućnost održavanja svadbenih veselja tokom epidemije koronavirusa negativno su se odrazile i na natalitet u Gornjem Milanovcu.

Od početka ove godine do kraja avgusta bilo je 193 porođaja, što je za 35 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Do kraja se očekuje 20 odsto porođaja manje, a slično je i u ostalim gradovima širom Srbije.

Pročitajte još

– U situaciji sa Kovidom kojoj smo izloženi, trudnice treba da izbegavaju gužve, konzumiraju umerenu hranu sa puno voća i povrća i da svaki trenutak lepog vremena iskoriste za šetnje i boravak na suncu, savetuju lekari. Studije su pokazale da dojenjem bebe majka ne može preneti koronavirus, ukoliko je pozitivna – rekao je dr Dragan Perišić, načelnik Službe za akušerstvo i ginekologiju Opšte bolnice.

Kada je u pitanju način porađanja, odnos spontanih porođaja i carskih rezova je ujednačen. Kada se govori o trudnoći, lekari kažu da je njen početak najrizičniji.

– Tada buduće majke treba posebno da čuvaju i sebe i bebu, oko 12. nedelje trudnoće je faza organogeneze, kada se bebi razvijaju organi. Kako se bliži termin porođaja, i bebin iminološki sistem je jači i otporniji na viruse – kaže dr Perišić.

Pročitajte još

Prijem i rad na odeljenju obavlja se pod epidemijskim merama, uz testiranje svih pacijentkinja, pa u porodilištu i na Odeljenju ginekologije nije bilo infekcije korona virusom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike