Ivanjičani dobili struju, ali i dalje strepe od snežnih padavina: Dalekovodi kao da su pravljeni za mediteranske uslove

05.01.2021

12:22

0

Mi smo dva dana bili bez električne energije, kad je pao mali sneg, šta će biti ako usred januara padne sneg od pola metra - kaže meštanin sela Međurečje

Ivanjičani dobili struju, ali i dalje strepe od snežnih padavina: Dalekovodi kao da su pravljeni za mediteranske uslove
Copyright RINA

Preko hiljadu domaćinstava u ivanjičkim selima dobilo je električnu enrgiju, međutim meštani i dalje strahuju, jer su prve snežne padavine napravile velike probleme, pa se pitaju šta će biti narednih zimskih meseci.

– To je problem koji mi imamo decenijama unazad, ovi naši dalekovodi kao da su pravljeni za mediteranske uslove, a ne surove planinske koji vladaju u našim selima. Mi smo dva dana bili bez struje, kad je pao mali sneg, šta će biti ako usred januara padne sneg od pola metra. Nas ovde kao da ništa ne može da zaobiće, velike poplave, ostajemo bez vode i struje, a ovo selo jedno je od najseljenijih u ivanjičkoj opštini – rekao je za RINU meštanin iz sela Međurečje.

Predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović, ističe da je nedopustivo da građani u 21. veku budu bez napajanja električnom energijom.

Foto: RINA

– Preostale drvene bandere neophodno je zameniti betonskim i takođe uraditi raskres drveća i granja. Lokalna elektro-distribucija nije u mogućnosti sama rešiti te probleme i zato nam je potrebna pomoć od viših instanci. Problem je veliki i neophodno je sistematsko, trajno rešenje kako ne bi strepeli od snežnih padavina – izjavio je Mitrović.

Pročitajte još:

Iz EPS-a su saopštili da je vlažan i veoma težak sneg koji je padao od 26. do 28. decembra 2020. godine na području zapadne Srbije u planinskim područjima prouzrokovao veliki broj ispada elektroenergetskih objekata, a došlo je do izvaljivanja stabala, prekida provodnika, pada dalekovoda.

– U periodu od 26. do 30. decembra na dalekovodima 10 KV bilo je 106 ispada i četiri ispada dalekovoda 35 KV. Maksimalan broj angažovanih monterskih ekipa radio je danonoćno kako bi se kvarovi otklonili u najkraćem mogućem roku. U narednom periodu “EPS Distribucija” preduzeće mere kako bi se otklonile posledice nevremena i mogućnost ponavljanja – saopšteno je iz EPS-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike