U Prijepolju uhvaćeno 10 pasa lutalica: Opština za štete isplatila preko 60 miliona dinara

29.11.2020

13:26 >> 10:35

0

Po izveštaju komunalnog inspektora akcija je protekla u skladu sa ugovorom uz manja negodovanja pojedinih nezadovoljnih građana

U Prijepolju uhvaćeno 10 pasa lutalica: Opština za štete isplatila preko 60 miliona dinara
Copyright RINA

U Prijepolju je uspešno obavljena akcija u kojoj je uhvaćeno 10 pasa lutalica, a koji su ugrožavali bezbednost građana, a opština je od početka godine, samo za štetu nastalu od ujeda pasa izdvojila više od 60 miliona dinara.

Po izveštaju komunalnog inspektora akcija je protekla u skladu sa ugovorom uz manja negodovanja pojedinih nezadovoljnih građana.

– Prijepolje, a i većinom i sve opštine u Srbiji imaju problem sa psima lutalicama, međutim, na žalost Prijepolje, možda i pretenduje u ujedima pasa, da li na ovakav ili onakav način. Time moramo da se pozabavimo, jer psi lutalice nanose ogromne štete, kako građanima, tako i budzetu opštine Prijepolje – kazao je Zoran Despotović, čalan opštinskog veća.

Pexels/ Kat Jayne

On je istakao da se opštinska vlast pozabavila tim rešenjem, skoro je i potpisaan jedan memorandum, tri opštine Nova Varoš, Priboj i Prijepolje za izradu azila. To još uvek traje, zbog dozvola, lokacije gde bi se morali imati kompletni uslovi vezano za otvaranje takve jedne ustanove.

– Raspisali smo javni poziv i ponuđač se javio, to je Avenija mb iz Beograda, oni imaju azil u Vrnjačkoj Banji, potpisan je 12.10, zaključen je 13.11, juče smo na sajtu opštine objavili da svi oni koji imaju pse da ih ne puštaju. Imamo i odluku o držanju pasa i mačaka na teritoriji opštine Prijepolje, toga treba da se pridržavamo, znači sve ono što se nađe van kapije i nije na povocu, smatra se da je pas lutalica – kazao je Despotović.

Juče je sprovedena akcija, humano hvatanje pasa lutalica, evidentiraju se prevoz smeštaj i ishrana. Stručna trijaža uhvaćenih pasa, sterilizacija, lečenje parazita, vakcinacija protiv besnila, mikročipovanje, obeležavanje pasa i foto evidentiranje.

Pixabay/ Mirko Sajkov

– Čim se obeleži pas sa ušnom markicom, on će biti za šest meseci ponovo biti uhvaćen i vraćen u azil da bi se vakcinisao. Sve je urađeno po slovgu zakona. Ove akcije ćemo i dalje raditi na teritoriji opštine Prijepolja dok ne izradimo prihvatilište, odnosno smeštaj pasa lutalica – zaključio je Despotović.

Pročitajte još: U Beogradu hara zaraza: Psi umiru za 24 sata, vlasnici u panici, obratite pažnju na simptome

Svi građani zainteresovani za tretman uhvaćenih pasa da mogu lično izvršiti kontrolu u preduzeću Avenija iz Vrnjačke Banje telefon 063578199, kontakt osoba Miomir Stevanović.

Nakon obavljenog tretmana i procene veterinara građani mogu preuzeti svog ljubimca uz nadoknadu za čipovanja, sterilizacije i veterinarske usluge.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike