Muke u planinskim selima na Svetog Stefana: Džekulići krsnu slavu proveli u mraku, struja nestaje na svakih pola sata (FOTO)

10.01.2021

09:42 >> 13:30

0

Autor: Jovana Vrećo

Dubok sneg napravio je kolaps u elektrosnabdevanju, ovi planinci navikli su na teške životne sulove i sa njima se hrabro hvataju u koštac, ali bez električn

Muke u planinskim selima na Svetog Stefana: Džekulići krsnu slavu proveli u mraku, struja nestaje na svakih pola sata (FOTO)
RINA

Snežne padavine koje su pogodile novovaroški kraj zadale su probleme brojnim domaćinama i kuće su ostale bez električne energije. Ono što je dodatno otežalo situaciju jeste krsna slava Sveti Stefan koju u ovom kraju slavi na desetine meštana, pa je ovaj veliki praznik u nekim kućama proveden samo uz svetlost slavske sveće.

RINA

– Imamo veliki problem sa strujom, čim počne sneg ili da duva malo jači vetar. Prošle i ove godine smo sa najbližim gostima Stefandan većinom proveli u mraku, struja malo dođe i odmah posle nestane. Ne možemo normalno da funkcionišemo. Kad smo zvali nadležne ekipe, oni su rekli da je viša sila i da ne mogu da nam pomognu ako duva malo jači vetar. Ovo je selo koje je i dalje opstaje, bavimo se stočarstvom, ali bez struje ovde nema života – rekao je za RINU Milosav Džekulić iz sela Trudovo.

Dubok sneg napravio je kolaps u elektrosnabdevanju, ovi planinci navikli su na teške životne sulove i sa njima se hrabro hvataju u koštac, ali bez električne energije ipak – ne mogu.

– Život na selu je težak, ali borimo se i radimo. Retko kad da nam krsna slava prođe bez snega do kolena.. Međutim, bez struje je jako teško. Imamo deset krava, a ne možemo da uključimo muzilicu, a zarađeni dinar nam od toga zavisi – kaže Milosav.

RINA

On ističe da je preko cele godine napon slab, a situaciju sa električnom energijom dodatno otežava i sve više vikendica koje se grade na ovom području.

– Ovo mesto postalo je primamljivo za brojne vikendaše jer je pravo prirodno bogatstvo i kad se oni priključe na elktro-mrežu sijalice samo trepere, nema snage za veći napon. Dalekovodi su u lošem stanju, sa svakom malo jačom kišom bandere mogu da se sruše i da nastane kolaps  rekao je ovaj domaćin iz Trudova.

RINA

Problem u elektrosnabdevanju pored novovaroških imaju i sela susednih opština Ivanjica i Sjenica. Eskalacija se već godinama unazad događa u zimskom periodu, kada dotrajali dalekovodi ne mogu da se izbore sa lošim vremenskim uslovima, pa na stotine domaćinstava ostaje u mraku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA