Poplave u Srbiji: Još jedna opština uvela vanrednu situaciju, evakuisano više desetina osoba (VIDEO)

11.01.2021

07:14 >> 15:28

0

PadavSpecijalistički timovi za spasavanje angažovani su na više mesta širom zemlje

Poplave u Srbiji: Još jedna opština uvela vanrednu situaciju, evakuisano više desetina osoba (VIDEO)
Copyright Foto:MUP/Opstina Vlasotince

Sneg i kiša koji padaju napravili su kolaps u našoj zemlji, pa je tako u nekoliko mesta došlo i do izlivanja reka. Specijalistički timovi za spasavanje angažovani su na više mesta širom zemlje.

Vanredna situacija zbog izlivanja reke je proglašena u Doljevcu, Bojniku, ali i Vlasotincu.

Usled izlivanja Torinskog potoka, vatrogasci-spasioci preventivno su evakuisali 16 osoba iz sela Šainovac kod Doljevca sa tri lokacije, dok su u naseljenom mestu Kacabać kod Bojnika evakuisane dve osobe iz stambenog objekta, dve osobe iz vozila u naselju Pridvorica i dve osobe u selu Kosančić, od kojih je jedna nepokretna.

Takođe, u selu Donji Bunibrod kod Leskovca, evakuisano je jedno starije lice iz stambenog objekta. U leskovačkom selu Jelašnica, Jelašnička reka koja se uliva u Južnu Moravu srušila je most, pa je to selo sada odsečeno od sveta.

U toku je evakuacija starije ženske osobe na teritoriji sela Badnjevac kod Žitorađe, gde je angažovan i Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi Sektora za vanredne situacije.

Na teritoriji Niša došlo je do izlivanja Suvodolskog potoka i Gabrovačke reke, dok se u mestu Levosoje kod Bujanovca izlila reka Slatina, a upotrebom mehanizacije voda je preusmerena i sprečeno je plavljenje kuća.

U Novom Naselju kod Bujanovca, nakon izlivanja Lopardinskog potoka, vatrogasci-spasioci su vršili intervenciju crpljenja vode iz 10 porodičnih kuća.

U Pirotu su zbog obilnih padavina prigradska i seoska naselja poplavljena, a najkritičnije je u Rogozu, Kavku, selima Temska, Rudinje…

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić kaže za Tanjug da je dosta lokalnih puteva ugroženo, kao i deo stoke u planinskim selima, dodajući da će se napraviti popis trudnica i male dece koja moraju da prime terapiju, a nisu u mogućnosti da izađu iz kuća.

Pročitajte još

Kako je za Tanjug kazao gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, vodostaji u pirotskom kraju su gotovo na istorijskom maksimumu, a u naselju Rogoz su poplavljeni podrumi i dvorišta u delu naselja pored kanala.

– U toku dana očekujemo smirivanje situacije. Od noćas, čim smo dobili prve izveštaje, svi raspoloživi resursi javnih preduzeća, kao i mehanizacija preduzetnika, na terenu su i pomažu koliko je u njihovoj moći. Za sada nemamo informacije o tome da su poplavljeni stambeni objekti i da su ugroženi ljudi, a u toku dana očekujemo smirivanje situacije – rekao je Vasić.

Dodao je da je vodosnabdevanje grada za sada uredno, iako je zamućenje na izvorištu iz koga se snabdeva deo grada izuzetno veliko.

MUP Srbije

U Požegi su očišćeni svi putni pravci koji su u nadležnosti lokalne samouprave, kaže predsednik te opštine Ðorđe Nikitović.

On je za Tanjug rekao da su u toku noći, nakon snežnih padavina, pročišćeni putni pravci pravci i da su u toku jutarnjih časova očišćeni trotoari i ulice.

MUP Srbije

Nikitović je naveo da su u toku noći meštani Rasne, Rupeljeva, Rečice, Svračkova i Gorobilja bili bez struje, kao i uži deo grada na 15-ak minuta, ali da su ekipe EPS-a ubrzo rešile problem.

U opštini Vladičin Han alarmantno je stanje nakon što su u pojedinim selima poplavljene kuće, ulice i polja, prenosi “Telegraf”.

Na predlog Štaba za vanredne situacije, predsednik opštine Bratislav Petrović uveo je vanrednu situaciju na teritoriji opštine Vlasotince zbog štete koju su izazvale obilne padavine u prethodna dva dana.

Petrović je rekao da vodostaj trenutno stagnira na svim rekama u slivu Vlasine, ali da su posledice evidentne, te da je neophodno primeniti mere hitne zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara.

Tanjug/Opstina Vlasotince

Kako se navodi, trenutno je kritično između dva mosta, u delu ulice Nikole Tesle, kao i u romskom naselju u ulici Marka Crnog, gde su stigla tri kamiona peska, a meštani i radnici “Komunalca” tovare džakove i postavljaju ih na rizična mesta.

Ista situacija je i u moravskim selima Priboj, Mazarać, Suva Morava, Prekodolce i Žitorađe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike