Vodostaji reka na jugu Srbije polako se smanjuju: Obećano čišćenje korita Nišave

16.01.2021

09:27 >> 10:43

0

Tim stručnjaka JVP Srbijavode” i Grada Niša će izaći na teren i predložiti način ojačavanja bedema - rekao je direktor tog preduzeća

Vodostaji reka na jugu Srbije polako se smanjuju: Obećano čišćenje korita Nišave
Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

Nakon što se vodostaji reka na jugu Srbije polako smanjuju, a posledice poplava još saniraju, poplavljena područja obišao je danas i direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović.

On je poručio da će na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije, koja će biti održana početkom nedelje, izneti sve što se desilo kako bi što pre obezbedili novac za radove koji su neophodni da ova mesta više ne budu ugrožena.

Puzović je meštanima niških sela Trupale, Popovac i Mezgraje rekao da će “Srbijavode” ove godine očistiti korito Nišave od drveća i sprudova kako bi voda mogla u sličnim prilikama da nesmetano otiče.

– Tim stručnjaka JVP “Srbijavode” i Grada Niša će izaći na teren i predložiti način ojačavanja bedema na onim mestima gde je Nišava pretila da se izlije i ugrozi objekte i stanovništvo, a zatim će raditi na pripremi tehničke dokumentacije i na trajnom uređenju korita reke – naveo je Puzović.

Obišao je i Gadžin Han, gde je zbog izlivanja Kutinske reke proglašena vanredna situacija, kao i Belu Palanku, Babušnicu i Pirot.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

– U ponedeljak ili utorak će biti održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije, gde ću ja izneti sve što smo u prethodnih nekoliko dana imali na terenu, kako bi u najkraćem roku obezbedili sredstva za radove koji su neophodni da vratimo sigurnost i da ova mesta više ne budu ugrožena. Kao što je slučaj sa Aleksincem, kroz koji je prošao ovaj poplavni talas bez ikakvih posledica – istakao je Puzović.

On navodi da su se reke vratile u korita, te da je sada zadatak svih da se ljudi koji su iseljeni iz svojih poplavljenih domova što pre u njih vrate.

Podsetimo, zbog velikih padavina i snega koji se otopio 11. januara podigli su se vodostaji brojnih reka na jugu Srbije, pa su se mnoge izlile i donele poplave. Zbog poplava su mnogi ostali bez struje i vode, neki su evakuisani iz svojih kuća, a 16 opština i gradova je proglasilo vanrednu situaciju.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Južne vesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike