Jalovište se sanira, ispravnost vode proverava: Isključena dva bunara posle izlivanja mulja u Ibar

19.01.2021

08:51

0

Autor: Jovana Vrećo

Iz Zavoda za javno zdravlje kažu da je voda za piće koja Kraljevčanima dolazi iz Ibra zasad ispravna

Jalovište se sanira, ispravnost vode proverava: Isključena dva bunara posle izlivanja mulja u Ibar
Copyright Printscreen/ Youtube, KoSSev

Jalovište kombinata “Trepča” u Leposaviću, pre dva dana, obrušilo se u reku Ibar. Šteta se još utvrđuje i analizira se voda duž čitavog vodotoka do Kraljeva. Iz Zavoda za javno zdravlje kažu da je voda za piće koja Kraljevčanima dolazi iz Ibra zasad ispravna, prenosi RTS.

Uz jak huk, otpadna voda iz jalovišta “Belo brdo” kombinata “Trepča” u nedelju se sjurila u Ibar. U rudniku kažu – krive su loše vremenske prilike.

Jovan Dimkić, direktor kombinata “Trepča”, kaže da je došlo do izlivanja vode i oko, kako je procenjeno, 50 kubnih metara muljevitog materijala, tj. jalovine u reku Ibar.

– Našom pravovremenom intervencijom zaustavljeno je dalje širenje nastale pukotine, odmah se pristupilo sanaciji – ističe Dimkić.

Inspektori ispituju da li u Ibru ima opasnih materija iz rudnika olova i cinka.

– Fizički, voda je na pojedinim mestima uočljivo promenjene boje, ali ne bih ništa da o tome govorim dok rezultati ne budu stigli i ne budu pokazali ima li zagađenja vodotoka reke Ibar od metala – navodi šef Odseka republičke Vodne inspekcije u Kraljevu Slađana Pašajlić.

Dok se rezultati čekaju, u Kraljevu, gde se građani vodom snabdevaju iz Ibra, preventivno deluju.

– Isključeni su bunari na Konarevskom i Žičkom polju, a dali smo nalog da nam Zavod uradi takozvanu proširenu analizu koja podrazumeva i analizu prisustva teških metala – ukazuje direktor kraljevačkog vodovoda Saša Protić.

S druge strane, stručnjaci procenjuju da otpadna materija za sada nije stigla ni do Raške i da bi u Kraljevu eventualno mogla da bude detektovana tek za vikend.

Pročitajte još:

Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, tvrdi da zasad građani piju zdravstveno ispravnu vodu i da mogu da budu mirni.

Međutim, kako dodaje, analize se preventivno rade već od ponedeljka ujutru.

Sanacija zemljanog bedema je, kaže direktor “Trepče”, pri kraju i očekuje da će najkasnije danas ponovo početi proizvodnja u flotaciji Leposavić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike