Vera i običaji jači od svega: Za Časni krst se plivalo u Limu i Crnom Rzavu (FOTO)

19.01.2021

15:00 >> 14:41

0

Autor: J. V.

Simbolično obeležen jedan od najvećih hrišćanskih praznika

Vera i običaji jači od svega: Za Časni krst se plivalo u Limu i Crnom Rzavu (FOTO)
RINA

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika simbolično je obeležen u zlatiborskom selu Vodice na reci Crni Rzav. Kako je temperatura prethodnih dana bila izuzetno niska, meštani su u zaleđenoj vodi napravili mini jezerce i zaplivali do Časnog krsta.

– Voda jeste hladna, ali nam je toplo oko srca, jer se trudimo da poštujemo našu veru i ispoštujemo običaje. Svi koji su danas zaplivali u Crnom Rzavu su pobednici – rekao je jedan od učesnika.

RINA/ Foto pres služba Čačka

Da zapliva za Časni krst odlučilo se oko šezedesetak plivača, a najmlađi učesnik imao je svega osam godina.

Za sve učesnike obezbeđena je kuvana rakija i hrana a promrzle plivače pored toplog napitka dodatno su zagrejali trubači.

Plivalo se i u Limu

U Priboju se plivalo u Limu, gde je u konkurenciji 33 plivača do Časnog krsta prvi stigao Marko Karadžić. Inače, reka Lim je bila izuzetno hladna a vodostaj je bio jako visok što je pravilo nedaće hrabrim Pribojcima, od kojih je najmlađi učesnik imao 18 godina.

– Ovo je dokaz da smo mi, naša tradicija i naša vera, jači i od pandemije – rekao je pobednik šeste manifestacije plivanja za Časni krst u Priboju.

RINA

Bogojavljensko plivanje na Zlatarskom jezeru otkazano je zbog korone, a ove godine nije se plivalo za časni krst ni Prijepolju.

Zbog epidemiološke situcije plivanje za Časni krst otkazano je i u Čačku, a sveštensvo je rano jutros osveštalo reku Zapadnu Moravu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA