Voda donela oko 2.000 kubika novog smeća do Potpećkog jezera, ministarka Vujović na terenu: Očekujemo konkretno rešenje

26.01.2021

13:26 >> 13:56

0

Autor: Jovana Vrećo

Do sada je iz jezera izvučeno preko 50 odsto otpada, tačnije 4.000 kubnih metara smeća

Voda donela oko 2.000 kubika novog smeća do Potpećkog jezera, ministarka Vujović na terenu: Očekujemo konkretno rešenje
Copyright ekologija.gov.rs

Čišćenje Potpećkog jezera kod Priboja nastavljeno je nakon što su mraz i loši vremenski uslovi nakratko zaustavili radove, a do sada je izvučeno preko 50 odsto otpada, tačnije 4.000 kubnih metara smeća.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je, prilikom današnjeg obilaska radova na uklanjanju velike količine plivajućeg otpada koji se nakupio kod brane Potpeć na Limu, da očekuje u narednom periodu konkretno rešenje za ovaj decenijski problem, kako bi ružne slike plivajuće deponije u Potpećkom jezeru postale prošlost.

-Za dugoročno rešavanje problema plivajućeg otpada na Limu i Drini potrebna je regionalna saradnja, povodom čega smo juče održali sastanak sa nadležnim ministrima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Nedopustivo je da nam reke budu zatrpane raznim otpadom i u tom stavu moramo biti jedinstveni. Na jučerašnjem sastanku složili smo se da je, pored mapiranja i uklanjanja divljih deponija sa obala reka i njihovoh pritoka, potrebna i edukacija građana da otpad ne odlažu u reke – navela je Vujović.

Ministarka je zahvalila JVP „Srbijavode“ čije ekipe, uz podršku EPS-a, vredno rade na čišćenju Potpećkog jezera.

Direktor tog preduzeća Goran Puzović je istakao da je visok vodostaj reka pravi problem jer donosi nove kubike otpada, pa samo danas imamo oko 2.000 novog smeća, a oko 1.000 kubika je ostalo u džepovima.

ekologija.gov.rs

– Sve ćemo to ukoloniti, a za deset do petnaest dana posao bi trebalo da bude završen. Uporedo radimo i na sanaciji deponije Stanjevine. Na toj lokaciji biće izgrađen zaštitni zid, kako sa te tačke ne bi rekom dolazio novi otpad do Potpećkog jezera – izjavio je Puzović, prenosi RINA.

Ministarka Vujović je istakla da je, prema procenama, potrebno ukloniti preko sedam i po hiljada kubika plivajućeg otpada koji se transportuje u Regionalni centar za upravljanje otpadom Doboko, kod Užica.

– Ovo je veliki posao i zahvalna sam svima koji učestvuju u njegovoj realizaciji – rekla je Vujović i naglasila da je potrebno maksimalno angažovanje jedinica lokalne samouprave u rešavanju problema sa divljim deponijama, koje je pozvala da pojačaju inspekcijski nadzor nad nesavesnim odlaganjem otpada.

ekologija.gov.rs

– Ministarstvo će pomoći u rešavanju problema sa deponijama, kao i u postavljanju brana na rekama. Krajem prošle godine smo zajedničkim naporima sa lokalnim samoupravama zatvorili nesanitarnu deponiju Stanjevine, a ove godine krenućemo u izgradnju transfer stanice u Novoj Varoši, što je veoma značajno za ovaj region. Važno je i da opštine imaju spremne projekte, jer se na taj način skraćuje vremenski period koji je potreban za rešavanje određenog problema – rekla je Vujović.

Pročitajte još:

Radove na Potpećkom jezeru sa ministarkom i direktorom JVP “Srbijavode”, obišla i državna sekretarka Jelena Tanasković.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike