Prestolonaslednik Aleksandar šokiran: Krađa u Karađorđevom muzeju je sraman čin, odneti predmeti su simboli srpske borbe i tradicije

01.02.2021

14:09 >> 14:34

0

Autor: Jovana Vrećo

Istakao je da je nemerljiva vrednost odnetih predmeta

Prestolonaslednik Aleksandar šokiran: Krađa u Karađorđevom muzeju je sraman čin, odneti predmeti su simboli srpske borbe i tradicije
Copyright RINA

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević šokiran je i tužan zbog vesti o pljački Muzeja Vožda Karađorđa u Radovanjskom lugu.

– Ovo je zaista krajnje sraman čin i nadam se da će vredni predmeti – simboli srpske borbe, tradicije i vere, biti pronađeni neoštećeni i vraćeni tamo gde i pripadaju – u Muzej posvećen mom čukun-čukundedi, Vrhovnom Voždu Karađorđu, koji je sinonim narodnog vođe, uzor i inspiracija – rekao je Prestolonaslednik.

Pljačkaši su iz muzeja odneli ukradene su dve krune, dve kubure, puška “kremenjača” i knjiga “Jevanđelja”.

Pročitajte još:

– Predmeti stari više od 200 godina sećaju ne samo na mog velikog pretka, već govore o dugoj i slavnoj istoriji i tradiciji srpskoj naroda i kao takvi imaju nemerljivu kulturno-istorijsku vrednost. Verujem da će počinici biti pronađeni i sankcionisani i da se ovakve sramne krađe više neće ponavljati – rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike