Kuršumlijsko selo Ljuša ovakvu zimu ne pamti: Žitelji već 20 dana bez struje

02.02.2021

07:47

0

Jedan od stanovnika kaže da se u dva hladnjaka hrana rastopila, pa su morali da je bace

Kuršumlijsko selo Ljuša ovakvu zimu ne pamti: Žitelji već 20 dana bez struje
Copyright Printscreen/RTS

Više od stotinu domaćinstava u deset planinskih sela kuršumlijske opštine već 20 dana je bez struje, a na otklanjanju kvarova rade ekipe elektrodistribucije i komunalnog preduzeća, međutim, zbog nepristupačnog terena do pokidanih dalekovoda ne može da se priđe.

U selu Ljuša, koje se nalazi na samo osam kilometara od Kuršumlije i hiljadu metara nadmorske visine, ne pamte zimu sa više problema.

– Zvali smo distribuciju, rekli su da će to da poprave, ali za 10 dana ne može da poprave sigurno. Bandere su porušene, ne može da se priđe do njih – rekao je Dejan Stevanović iz sela Ljuša.

Jovica Mijatović iz sela Ljuša kaže da su bez struje nula, i da se u dva hladnjaka hrana rastopila pa su morali da je bace.

Printscreen/RTS

Sneg i ledena kiša koja je padala u više navrata od 11. januara, nanela je ogromnu štetu na dalekovodima i niskonaponskoj mreži.

– Mi se trudimo da uradimo sve što možemo – što je do nas, ali je mnogo teško, ima popadalih stubova, mnogo je rastinja okolo, bukova šuma, sve je to popadalo, oboreno je mnogo stubnih polja – rekao je Dragan Đurić, elektromonter.

Dvadeset pet dalekovoda je popravljeno, ali je još 10 pravca bez struje, a i 20 trafostanica bez napajanja.

Pročitajte još

– Danas bi jedan dalekovod, koliko imam informaciju iz EPS-a, trebalo da se osposobi, ali ima ponovo ispadanja ovih što su pušteni. Nije svuda niskonaponska mreža rešena, tako da se iz dana u dan slika menja. Nekoliko dana imaju struju posle nemaju, ali je osnovno da bi situacija ovih desetak sela trebalo u narednih deset dana da se reši – rekao je Radoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija.

Ogromna šteta naneta je i šumama, možda najviše bukovim, jer su mnoga stabla polomljena i neće moći da se regenerišu.

Opština Kuršumlija teritorijalno je jedna od najvećih u Srbiji, a dve trećine njene površine je pod bukovim i hrastovim šumama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike