Zbog niske cene krompira, meštani Starih Banjana uputili apel Ministarstvu: Zaštitite nas!

10.02.2021

08:16 >> 08:46

0

Autor: Jovana Vrećo

Poljoprivrednici ističu da je ovaj kraj poslednja oaza zdravog jestivog krompira i da deset kuća, godišnje proizvede čak oko 500 vagona ovog povrća

Zbog niske cene krompira, meštani Starih Banjana uputili apel Ministarstvu: Zaštitite nas!
Copyright RINA

Nezadovoljni proizvođači krompira, oko stotinu njh, okupilo se u centru sela Gornji Banjani kod Gornjeg Milanovca, kako bi istakli da je cena ovog povrća pala na istorijski minimum od osam dinara po kilogramu.

– Na žalost, odavno krompir nije bio jeftiniji. Nikad teže nije bilo. Prošle godine je cena po kilogramu bila tri puta veća. A sada osim što je katastrofalna , čak ni za to nemamo kupce. Krompir se uvozi iz Hrvatske, Albanije, a naš će napuniti potoke – tvrdi Radiša Despotović.

Poljoprivrednici ističu da je ovaj kraj poslednja oaza zdravog jestivog krompira i da deset kuća, godišnje proizvede čak oko 500 vagona ovog povrća.

RINA

– Trenutno u svom magacinu imam blizu 50 vagona krompira. Ne znam šta ću sa njim.. On mora da se prebira, slaže i na kraju sav naš trud završiće negde na smetilištu. Proizvodvna cena PO kilogramu se kreće oko 15 dinara, mi smo u debelom minusu. Molimo državu da nam pomogne i spreči nelojalnu konkurenciju, odnosno preprodavce koji zarađuju na našoj muci. Zanimljivo je da je cena u marketima pala za par dinara, dok je nama desetkovana – kaže proizvođač Goran Pejić.

RINA

Proizvođači su danas uputili apel državi i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da pokuša da ih zaštiti,na taj način što će im sugerisati šta da proizvode, jer kako tvrde, nije im jasno da im država daje subvencije za proizvodnju, a nemaju kome da prodaju.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike