Ministarka Vujović: Pokrenut postupak protiv „Premium Čiken“, svi moraju da poštuju propise, nema tolerancije za neodgovorne!

27.02.2021

15:53 >> 16:03

0

Autor: M. I.

Akcioni plan za dostizanje graničnih vrednosti emisije zagađujućih materija u vodi nije realizovan, iako su rokovi bili do kraja 2019. godine, a takođe nije

Ministarka Vujović: Pokrenut postupak protiv „Premium Čiken“, svi moraju da poštuju propise, nema tolerancije za neodgovorne!
Privatna arhiva

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pohvalila je danas zajedničku akciju republičke i pokrajinske inspekcije nadležne za poslove zaštite životne sredine, koje su nakon prigovora građana obavile kontrolu i pokrenule postupak protiv kompanije „Premium Čiken d.o.o Žitište“ zbog nepravilnosti u radu i nepoštovanja propisa koji se tiču upravljanja otpadnim vodama.

– Apelujem na sve da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini, jer je to u interesu svih nas. Želim da pohvalim brzu reakciju i timski rad republičke i pokrajinske inspekcije, koje su odmah po prijavi građana izašle na teren, utvrdile problem i pokrenule postupak. Nama nije cilj da kažnjavamo, već da jačamo svest o značaju odgovornog postupanja prema prirodi, ali nećemo tolerisati propuste u pogledu obaveza vezano za zaštitu okoline – rekla je Vujović, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Ona je dodala da od kompanije „Premium Čiken“ očekuje da što pre otkloni sve nepravilnosti, i da ubuduće bude samo dobar primer za druge.

pročitajte još:

Inspektori su, prilikom kontrole kompanije utvrdili da klanica i prerada rade sa 40 odsto kapaciteta i da se ostaci životinjskog porekla i voda kojom se konfiskat dovodi iz klanice razlivaju po okolnom platou i ulivaju u internu kanalizaciju.

Utvrdili su i da je uređaj za prečišćavanje otpadnih voda samo delimično u funkciji, s obzirom na to da se ne koristi biološko prečišćavanje već samo taloženje i aeracija. Takođe, izveštaji pokazuju prekoračenja graničnih vrednosti za HPK, BPK, suspendovane materije i fosfor.

Promo/Beoinfo

Od ostalih nepravilnosti utvrđeno je da izveštaji o ispitivanju otpadnih voda nisu u propisanoj formi, nije ugrađen merač protoka otpadnih voda i ne vodi se dnevnik uređaja za prečišćavanje.

Akcioni plan za dostizanje graničnih vrednosti emisije zagađujućih materija u vodi nije realizovan, iako su rokovi bili do kraja 2019. godine, a takođe nije donet ni novi plan.

Nadležni inspektor će preduzeti zakonom predviđene mere. O stanju vezanom za korišćenje objekta za konfiskat obaveštena je veterinarska inspekcija, navodi se u saopštenju.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug