Oskrnavljen spomenik streljanim Srbima i Jevrejima u Kragujevcu!

01.03.2021

13:30 >> 13:31

0

Autor: J.S. J.

Izvor: ucentar.rs

Grad Kragujevac zahvaljuje se radnicima JKP Šumadija koji su tokom prepodneva očistili spomenik

Oskrnavljen spomenik streljanim Srbima i Jevrejima u Kragujevcu!
Tanjug/Tara Radovanović

 

 

Spomenika streljanim Srbima i Jevrejima u naselju Bagremar u Kragujevcu je išarano grafitima, a Grad Kragujevac najoštrije osuđuje skrnavljenje ovog obeležja i poziva nadležne službe da otkriju počinioce i primereno ih kazne.

-To je čin kojim šaljemo lošu poruku javnosti i pred kojim nećemo da ćutimo. Na tom mestu 20. oktobra 1941. godine nacistička vojska u znak odmazde za svoje ubijene vojnike streljala je 41. Jevreja i 81. Srbina. Na tom mestu svake godine 20. oktobra i u januaru, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, zajedno sa predstavnicima ambasade Izraela šaljemo poruke mira i tolerancije, uz sećanje na tragediju naša dva naroda. Spomen obeležje u Bagremaru, poklon je grada Bat – Jama. To je samo jedna u nizu naših svetinja rasutih po Spomen parku Šumarice, koje predstavljaju opomenu čovečanstvu da se nikada i nigde više ne ponovi – stoji u saopštenju.

Pročitajte još

Grad Kragujevac zahvaljuje se radnicima JKP „Šumadija“ koji su tokom prepodneva očistili spomenik i još jednom apeluje na svest i savest o čuvanju naših svetinja.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti