Ministar Dmitrović najavio: Strateški dokument o demografiji do kraja godine!

17.03.2021

16:33

0

Autor: J.B.O.

U njemu će se naći i predlozi za zaustavljanje pada nataliteta u Srbiji

Ministar Dmitrović najavio: Strateški dokument o demografiji do kraja godine!
Copyright Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović najavio je danas da će krajem ove ili početkom naredne godine ministarstvo izaći sa strateškim dokumentom u kom će se naći i predlozi za zaustavljanje pada nataliteta u Srbiji.

Tokom posete Vlasotincu ministar je naglasio da će u toku ove godine sa saradnicima obići više od 100 gradova i opština.

Ministar Dmitrović je istakao da će Ministarstvo za brigu o porodici koordinirati rad sa drugim ministarstvima, jer je za opstanak mladih u manjim mestima neophodno obezbediti šire podsticaje i stvoriti uslove za kvalitetan život, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

Ovom prilikom posetio je porodičnu firmu “Rolopro“, koja se bavi izradom roletni i rolo-vrata.

– Zadovoljstvo mi je što sam posetio izuzetno vredne i radne ljude koji su u godinama krize, da bi ostali na ognjištu, rešili da pokrenu sopstveni biznis – rekao je ministar i pohvalio vlasnika Ljubišu Marinkovića, navodeći da bi trebalo da bude svetao primer za sve ostale.

– Pored toga što je uspeo da obezbedi opstanak u svom gradu, uspeo i da zaposli 14 svojih prijatelja, koji su iz tog razloga ostali u Vlasotincu i osnovali porodice – napomenuo je Dmitrović.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

Sastanku sa poredsednikom opštine Vlasotince Bratislavom Petrovićem, prisustvovali su pomoćnik ministra Aleksandra Čamagić, predsednik Skupštine opštine Milan Jović, i Marjan Stanković član opštinske uprave.

Petrović je rekao da je jedan od glavinih problema ovog kraja iseljavanje mladih. Lokalna samouprava izdvaja za prvo dete 20. 000, za drugo 30. 000 i za treće dete 40. 000 dinara, sa posebnom brigom za majke koje su nezaposlene. U odnosu na 2019. godinu, prošle godine je rođeno 13 beba više.

– Naš veliki problem trenutno je nedostatak mesta u vrtićima. Zbog poštovanja epidemioloških mera i manjih grupa, u ovom trenutki je 150 dece “ispod crte“, a nedostaju nam i finansijska sredstva za proširenje dva vrtića – rekao je predsednik opštine.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

On je posebno istakao da majke koje imaju više dece moraju da imaju velika primanja. Zato, kako je rekao, lokalna samouprava predlaže je da ona majka koja ima šestoro dece, ima platu lekara ili inženjera.

Pročitajte još:

Mladi koji ostaju u Vlasotincu, prema njegovim rečima, obično se odlučuju za poljoprivredu. Formirane su dve zadruge: za med i voće, a druga za voćne rakije. Prednjači selo Stajkovce u kom poljoprivredna udruženja uspevaju da rasade povrća izvoze za Rusiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike