Zadrugarke iz Priboja ni hladnoća nije sprečila da zasade šipurak na površini od 0,7 hektara

05.12.2020

12:31 >> 12:34

0

Ove vredne žene proizvode sokove, slatke namaze i slatka od aronije, kupine, šljive, dunje, ruže, borovih iglica, maslačka, kao i niz drugih proizvoda

Zadrugarke iz Priboja ni hladnoća nije sprečila da zasade šipurak na površini od 0,7 hektara
Copyright Foto: RINA

Ni duboki minus od pet stepeni nije zaustavio članice udruženja “Luna” i novosnovane zadruge “Kreativna vizija” da izvrše sadnju šipurka na površini od 0,7 hektara, na parceli koju su iznajmili od Opštine Rudo.

U pomoć koleginicama pritekle su žene iz Opšte poljoprivredne zadruge iz Bratunca, koje su krenule u pet ujutro i vozile tri i po sata kako bi stigle na vreme.

Da bi se sve radilo na profesionalan način “CARE International” je angažovao i agronoma, stručnjaka za podizanje zasada uz čiju podršku su vredne žene obavile sadnju. U planu je već naredne godine da se izvrši prva prerada sakupljenih plodova.

Pročitajte još: Uklonjeno osam radioaktivnih gromobrana: Pribojci više neće biti ozračeni

– U dosadašnjem radu zadruge “Kreativna vizija”, proizvodi od maline plasiraju se preko PZ Uvac Rudo, i nalaze se na prodajnim mestima u Merkatoru (Sarajevo i Banja Luka), prodavnici PZ Uvac Rudo, nekoliko lokala i prodavnica i tu se pojavljuju kao proizvodi PZ Uvac Rudo. Ostale proizvode plasiraju preko NVO Luna u 2 etno restorana, Višegradske kuće, ličnim kontaktom i na sajmovima. Strategija je da se proizvodi sa vlastitom radnom snagom i sirovinom te ostvari cenovna konkurentnost na tržištu na taj način – kaže Svetlana Vuković.

Pixabay

Ove vredne žene proizvode sokove, matični sok, slatke namaze i slatka od aronije, kupine, šljive, dunje, ruže, borovih iglica, maslačka, kao i niz drugih proizvoda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike