Čačak lider u Srbiji po izvdajanjima za čistiju životnu sredinu: Ulažu 66 miliona dinara u oblast ekologije

29.03.2021

18:14 >> 18:07

0

Autor: J. V.

Izvor: RINA

Najveći deo sredstava potiče od ekološke naknade, koja je zakonska obaveza privrednika ovog kraja

Čačak lider u Srbiji po izvdajanjima za čistiju životnu sredinu: Ulažu 66 miliona dinara u oblast ekologije
RINA

Predlogom programa zaštite životne sredine grad Čačak bi u unapređenje ove oblasti u svojoj sredini trebalo da uloži ukupno 66,2 miliona dinara.

Najznačajnija ulaganja (28,2 miliona) predviđena su za uređenje parka u Mesnoj zajednici “Sveti Sava”, oko 2,5 kilometra južno od središta grada. Najveći deo sredstava potiče od ekološke naknade, koja je zakonska obaveza privrednika ovog kraja, koji prema kriterijumima koje je propisala Vlada podležu plaćanju eko naknade i to prema stepenu zagađenja.

– Naš grad ima bazu od 11.000 pravnih lica, obveznika po osnovu eko – naknade i oni su za 12 meseci prošle godine po tom osnovu uplatili 47,4 miliona, a od početka ove godine do 24. marta još 10 miliona dinara –  kazala je za RINU, Mirjana Đoković, pomoćnik gradonačelnika za zaštitu životne sredine.

Još jedan veliki graditeljski poduhvat planiran je za Ovčar Banju gde sledi podizanje “Prirodnjačkog centra” u jednoj od najlepših tačaka srpske prirode, kao deo dogovora sa Vladom RS. U ovu namenu Čačku, koji je konkurisao za podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, iz republičkog budzeta biće dodeljeno 22,16 miliona dinara, dok će iz gradske kase i sredstava eko – naknade u taj posao da budu uložena još dva miliona.

Po ovogodišnjem programu zaštite životne sredine na području grada predviđeno je, pored drugog da se za programe Zavoda za javno zdravlje u Čačku (kontrola vazduha, buke, površinskih voda, praćenje polena i kvaliteta zemljišta) izdvoji 4,8 miliona. Biće postavljeno i 26 kontejnera podzemnih kontejnera u MZ Ljubićki kej (24) i Park (2) uz ulog od 12,8 miliona preko JKP “Komunalac”.

Za programe JKP “Gradsko zelenilo” (“Naša šuma – naša briga” – 5 miliona, uklanjanje invazivnih vrsta (to su vrste koje nisu našeg porekla, već unete sa drugih prostora), negovanje zaštićenih stabala kao i izgradnju staklenika radi proširenja proizvodnje – 4,6 miliona) biće izdvjeno ukupno 10,5 miliona.

Pročitajte još:

– Deo sredstava (3,7 miliona) usmeren je i na ekološko obrazovanje, radionice i opremu namenjenu najmlađim Čačanima, od predškolskog uzrasta do srednjoškolaca, a preostali iznos biće dodeljen za uobičajene stavke, pomoć udruženjima, praćenje sajmova i usluge po ugovoru – istakla je Đokovićeva.

Inače, ovogodišnji ekološki budžet, prema predloženom planu, veći je za 25.200.400,00 dinara od prethodnog iz 2020.

– Ključno je reči da se ovako prikupljena sredstva troše namenski i da svake godine izdvajamo za kapitalna ulaganja koja se transferišu preko aktivnosti naših komunalnih preduzeća – napominje Mirjana Đoković.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam