"Lampaši“ koji bude nostalgiju: Neobična izložba radio i TV prijemnika na Rudniku

08.04.2021

15:30 >> 08:34

0

Autor: Jovana Vrećo

U Galeriji Doma kulture Vojislav Ilić” na Rudniku predstavljena je izložba starih radio i TV aparata koji su nekada krasili domove rudničko-takovskog kraja

"Lampaši“ koji bude nostalgiju: Neobična izložba radio i TV prijemnika na Rudniku
Copyright RINA

U doba modernih tehnologija radio-prijemnici postali su pravi raritet u srpskim domovima, a nekada su upravo oni bili jedina veza sa svetom, jer su preko njih stizale prve informacije.

Kako bi sećanje na neka, ne tako davna vremena i dalje živelo, u Galeriji Doma kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku predstavljena je izložba starih radio i TV aparata koji su nekada krasili domove rudničko-takovskog kraja. Reč je o kolekciji Momčila Paunovića koju čine aparati stari između 80 i 50 godina.

– Izložba takozvanih lampaša vraća nas u vreme kada je tehnika tek stigla u naše domove. Porodice su se okupljale oko njih da čuju najnovije vesti ili novine iz sveta muzike, a program je bio i razlog mnogih komšijskih druženja. Kada su se pojavili, radio-aparati su imali dozu mističnosti, dok nas danas nostalgično vraćaju u prošla vremena i bude sećanja najčešće na detinjstvo – kaže Momčilo Paunović, autor postavke.

Pročitajte još:

Na izložbi su predstavljeni radio i TV uređaji iz sredine 20. veka, ali i par tranzistora i jedan vokmen. Među izloženim eksponatima je i prvi televizor koji se pojavio u čačanskom okrugu marke “filips”, koji je bio u vlasništvu kompanije “Rudnik olova i cinka – Rudnik”.

– Svakako najvredniji eksponat je radio-uređaj iz 1947. godine koji je bio u vlasništvu francuske novinske agencije Frans pres i koji je punih 35 godina radio bez prestanka. Tu su i prvi srpski radio-uređaj uređaj marke “kosmaj”, engleski “ferguson” i nemački “grunding” – rekao je Momčilo.

Izložba u Galeriji Doma kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku trajaće do 1. juna ove godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike