Grejna sezona se zvanično završava danas! Da li ćemo se smrzavati u stanovima narednih dana?

15.04.2021

07:38 >> 09:28

0

Autor: J.S.J.

Iako je 15.april vreme je više zinmsko nego prolećno

Grejna sezona se zvanično završava danas! Da li ćemo se smrzavati u stanovima narednih dana?
Pixabay

Narednih dana  nas očekuje slično vreme, temperature će se kretati oko 10.og podeoka. Od naredne nedelje bi trebalo da bude toplije. Međutim, grejna sezona se zvanično završava danas pa mnoigi građani misle da to znači i smrzavanje u stanovima. Ipak, nije tako.

Prema važećim gradskim odlukama, grejna sezona u Beogradu traje od 15. oktobra do 15. aprila, uz mogućnost da u slučaju niskih temperatura, grejanje bude uključeno u periodu od 1. do 14. oktobra, odnosno od 16. aprila do 3. maja. Međutim, da bi se to desilo potrebno je da se ispune neki uslovi.

U Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, tačnije u članu 43, jasno stoji:

U periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila od 3. maja objekti će se grejati u dane za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temepraturu 12 stepeni Celzijusove skale ili nižu.

Profimedia

Dakle, radijatori bi u stanovima trebalo da budu topli i posle 15. aprila ako meteorolozi budu prognozirali srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni ili nižu. Ali i tu postoji caka, odnosno način kako se ona izračunava. Srednja dnevna temperatura se, naime, određuje po sistemu T (temperatura) u 7.00 + T u 14.00 + 2xT u 21.00 i onda sve to podeljeno sa četiri.

Da će nam radijatori biti topli i narednih dana kadsa se prognoziraju niske temperature potvrdio je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Pročitajte još

– Kako sada stoje stvari, radijatori će biti topli do 2. maja, zato što po prognozama koje imamo do tada se očekuje oscilacija u temperaturi, odnosno da one budu ispod 12 stepeni – rekao je Vesić.

Slična situacija je i u Novom Sadu i Nišu. Grejna sezona će biti produžena sve dok vremenski uslovi to zahtevaju, odnosno dok je temperatura spoljnog vazduha u 21 sat 12 stepeni, u skladu sa Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom Grada, piše “Blic.”

Iz valjevske Toplane stižu obećanja da će grejna sezona biti produžena prvenstveno zbog hladnog vremena.Takođe, i u kraljevskoj toplani je ista situacija. Borani će sigurno imati grejanje do petka, a za naredni period je neizvesno, pošto nisu dobili konkretne instrukcije. Ipak, kako se nezvanično može čuti, građani bi trebalo da imaju grejanje tokom noći i u ranim jutarnjim satima, odnosno kada su najniže temperature.

I JKP Subotička toplana ostaje u pripravnosti sa snabdevanjem daljinskog grejanja do 1. maja.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti