Geološka istraživanja kod Požege nemaju veze sa Rio Tintom: Mašine za iskopavanje neće izaći na teren još godinu dana

15.04.2021

11:26

0

Autor: Jovana Vrećo

Za istraživanje mapirano je 10 lokacija, a radi se o primenjenim geološkim istraživanjima miocenske zone koja je po pravilu nosilac litijuma

Geološka istraživanja kod Požege nemaju veze sa Rio Tintom: Mašine za iskopavanje neće izaći na teren još godinu dana
Copyright RINA

Najava geoloških istraživanja na teritoriji opštine Požega uznemirila je meštane. Strahuju da će potencijalna ekološka istraživanja ugroziti životnu sredinu i najavali su protest. Pomoćnik ministra rudarstva i energetike, Dejan Milijanović, pojasnio je o kakvim istraživanjima se radi i naglašava da će se u prvi mah raditi samo studijske analize. Preduzeće koje izvodi radove je Jadar Litijum, ćerka firma jedne australijske kompanije, u nema veza sa Rio Tintom.

– Oni su aplicirali za istražno pravo, podneli kompletnu dokumentaciju i u martu je njima odobrenje dostavljeno. Oni imaju plan svojih aktivnosti i to da u prvoj godinu izvode samo studijske analize, što znači da na terenu neće raditi bukvalno ništa. Po projektu tek u narednoj godini, u ovom periodu, završavaju studijske i negde u maju kreću sa geološkim istraživanjima. Ona u principu ne mogu da naprave štetu životnoj sredini, mogu da naprave neko oštećenje imovine, ali zakon je tu vrlo jasan i precizan da investitor ne može da radi istraživanje u koliko nema saglasnost domaćina da priđe njegovoj parceli – rekao je za RINU Milijanović.

Za istraživanje u Požegi mapirano je deset lokacija, a radi se o primenjenim geološkim istraživanjima miocenske zone koja je po pravilu nosilac litijuma.

Pročitajte još:

– Koji je tačno mineral jadarita ne znamo, da li je isti onakav kakav je istražen u zoni Loznice to će istraživanja pokazati. Do sada procentualno 95 odsto istraživanja se ne završi sa eksploatacijom rude. Ja bih bio vrlo srećan da do toga dođe, jer naša država nije tako bogata da se odrekne takvog bogatsva kada nam ga je već priroda iz svoje utrobe dala – naglasio je Milijanović.

Prema njegovim rečima razvoj rudarstva u Srbiji ima jasan pravac a to je zaštita životne sredine na prvom mestu jer samo takav progres ima smisla.

Investitor koji je dobio istražno pravo od Ministarstva rudarstva i energetike najavio je početak radova za 17. april.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike