Prepolovljeni računi za struju: U selu Vranići nalazi se najveća solarna elektrana u Zapadnoj Srbiji, dovoljna za potrebe 100 domaćinstava (FOTO)

18.04.2021

10:19

0

Na ovom postrojenju montirano je oko dve hiljade solarnih panela sa snagom od 250 vati

Prepolovljeni računi za struju: U selu Vranići nalazi se najveća solarna elektrana u Zapadnoj Srbiji, dovoljna za potrebe 100 domaćinstava (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Globalna ulaganja u obnovljive izvore energije beleže snažan porast u svim krajnje korisnim sektorima, a ovakavan način korišćenja snage vetra i sunca postaje sve zastupljenije i u našoj zemlji. Prva solarna elektrana u Zapadnoj Srbiji postavljena je u čačanskom selu Vranići, snage 500 kilovata i ona je napravljena za potrebe proizvodnje i prodaje električne energije.

Ovo je jedna od prvih solarnih elektrana velikog kapaciteta u Srbiji, koja je u funkciji. Na ovom postrojenju montirano je oko dve hiljade solarnih panela sa snagom od 250 vati.

– To ispunjava potreba za nekih 100 domaćinstava koji mogu da se napajaju sa ove elektrane. Ovi paneli su iz 2015. godine, a sada već imamo panele veće snage od 400 vati. Uz pomoć obnovljivih izvora enregije svako za potrebe svog domaćinstva može da namontira četiri do pet panela i time da omogući napajanje nekih osnovnih potrošača, kao što su rasveta, računari, rashladni uređaji – kaže za RINU inženjer Saša Luković.

Sve češće se velike kompanije odlučuju da instaliraju upravo solarne panele, a najčešći razlog je pre svega ekonomski, a zatim i ekološki.

– Znamo da se računi kreću na niovou od četiri do pet hiljada dinara, oni mogu da se prepolove i na taj način se ostvaruje ušteda. Ono što je bitno kada montirate panel i pustite ga u rad, vi već sledećeg meseca imate benefit, tako da se efekat instalacije ovakve opreme vidi odmah na startu – zaključuje Luković.

Svakodnevno se mora podizati svest o nužnosti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Doprinos tome daju konkretni primeri poput čačanskog Naučno tehnološkog parka na čijem krovu je takođe instalirana solarna eleketrana jačine 25 kilovata i za nekoliko dana počeće sa proizvodnjom električne energije, koja će služiti za potrebe halskog prostora u kom se nalaze proizvodni pogoni kompanija koje rade upravo u sklopu NTP.

Pročitajte još:

– U našem okruželju se povećava broj firmi koje su instalirale solarne elektrane na krovovima svojih objekata, to su iskusni privrednici koji znaju da im to donosi odličan ekonomski rezultat. Takođe, i brojna domaćinstva idu tim putem. Osnovni razlog je ekonomska dobit i doprinops zdravijoj i čistijoj sredini – kaže Mirko Pešić, v.d.direktora NTP “Čačak”.

On ističe da se sa ovim projektom daje šansa i svim start ap kompanijama koje se bave ovom oblašću da rzvijaju svoja znanja, ispitaju svoje pretpostavke i stvaraju nove inovativne ideje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike