Propao plan „škaljaraca“ da istog dana odu u smrt: Crnogorska policija 22. januara sprečila likvidaciju Velje Nevolje i Slobodana Kašćelana

22.04.2021

19:00 >> 07:20

0

Autor: Lj. Keković

Škaljarci su mogli da taj 22. janaur 2021. godine, slave kao jedan od najsrećnijih, da im crnogorska policija nije osujetila planove

Propao plan „škaljaraca“ da istog dana odu u smrt: Crnogorska policija 22. januara sprečila likvidaciju Velje Nevolje i Slobodana Kašćelana
Copyright

Sudeći po natpisima u medijima, ali i izjavama zvaničnika crnogorskog Tužilaštva, vođe „Kavčakog klana“ Slobodan Kašćelan i Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, istog dana, u istom gradu je trebalo da budu ubijeni!

Njihovi krvni neprijatelji, „škaljarci“ mogli su taj 22. janaur 2021. godine, da slave kao jedan od najsrećnijih, da im crnogorska policija nije osujetila planove. Veljko Belivuk, koji je tih dana sa Markom Miljkovićem bio gost kod Radoja Zvicera i njegove supruge Tamare na slavi na crnogorskom primorju, izbegao je, zahvaljujući operativnim saznanjima tamošnjih bezbedonosnih službi, metak, koji je trebalo da mu presudi u Tivtu.

Printscreen/Youtube

Po povratku u Beograd, 29. janaura, Belivuk je priveden u policiju, pa pušten, a samo nekoliko dana kasnije uhapšen sa još 16 pripadnika klana pod sumnjom da je rukovodio kriminalnom grupom, koja se sumnjiči za više surovih i svirepih ubistava.

Veljin pretpostavljeni, Slobodan Kašćelan, koji je jutros uhapšen u Crnoj Gori, takođe je 22. januara izbegao sigurnu smrt.

Plan je bio da mu napadači, u trenutku kada svojim automobilom krene na suđenje u Podgoricu, priđu na motoru i prikače na krov vozila eksploziv velike razorne moći.

Prema rečima glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, eksplozivna naprava koja je pronađena u Podgorici, ručno je rađena i bila je toliko jaka da bi „ubistvo realizovano na semaforu ili negde na ulici bilo katastofalno“.

Slobodan Kašćelan Foto: Printscreen Youtube

I Saša Čađenović, specijalni državni tužilac Crne Gore, rekao je tada na konferenciji da je bomba kojom je planirano ubistvo imala neverovatnu razornu moć. Prema njegovim rečima, eksplozivna naprava je bila ukupne težine 5,8 kilograma, od čega je u nju bilo smešteno oko 3,2 kg plastičnog eksploziva. Čađenović je pojasnio je i kako je trebalo da bude postavljana.

pročitajte još:
pročitajte još:

– Ova eksplozivna naprava, prema do sada prikupljenim dokazima, bila je pripremljena za kačenje na krov vozila u pokretu, i prema svom obliku i konstrukciji, sastojala se od metalnog dela u kojem se nalazio eksploziv, a preliminarna izjašnjenja stručnih lica govore da je ubojno dejstvo ove naprave najmanje 100 metara u prečniku od mesta eksplozije – rekao je.

Ubice na dvotočkašu imale su zadatak da nakon što postave bombu i odmaknu se na bezbednu udaljenost, daljinski aktiviraju eksploziv i sačekaju da vide da li je „posao“ odrađen.
Ukoliko bi Kašćelan preživeo, napadači bi mu opet prišli i „overili“ ga hicem iz pištolja.

U vezi sa ovim planiranim atentatom, u akciji crnogorske policije uhapšeni su Dušan Ivanović, Momo Milić i Hasan Turković koji se sumnjiče da su krili eksploziv koji nisu uspeli da iskoriste u pokušaju likvidacije 22. januara, pa su nameravali da ga prebace do Bara, gde je trebalo da usmrte člana kriminalne grupe bliske kavčanima, pisali su crnogorski mediji. Govorilo se da je za ovu likvidaciju izdvojeno neverovatnih pola miliona evra.

Kašćelan je srpskoj javnosti postao poznatiji kada je 2016. godine teško ranjen u Novom Sadu, u rafalnoj paljbi, a u vreme referenduma za crnogorsku nezavisnost, bio je aktivista suverenističkog bloka, o čemu postoje dokumenta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike