Gradnjom obilaznice oko Užica rešavaju se dugogodišnji problemi: Rasterećenje saobraćaja i zagađen vazduh su prioriteti

02.05.2021

15:51

0

Obilaznica je duga 4.846 metara, a najveći izazov predstavljaće izgradnja mosta dugog 252 metra

Gradnjom obilaznice oko Užica rešavaju se dugogodišnji problemi: Rasterećenje saobraćaja i zagađen vazduh su prioriteti
RINA

“Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srbije, koji su prepoznali značaj i važnost ovog projekta, doći će do izgradnje obilaznice oko Užica, čime će biti rešeno nekoliko velikih dugogodišnjih problema”, istakla je obilazeći deo trase buduće obilaznice gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

– Smanjićemo aerozagađenje koje nastaje kao posledica uticaja saobraćaja jer će teretni i autobuski saobraćaj biti izmešten iz grada čime se dodatno ubrzava protok saobraćaja u samom centru. I bezbednost svih učesnika u saobraćaju dižemo na viši nivo jer konačno rešavamo i problem raskrsnice kod Prve osnovne škole kralja Petra II – istakla je gradonačelnica.

Ona dodaje i da su imovinsko-pravni odnosi na celoj trasi buduće obilaznice rešeni.

– Projektovana vrednost radova veća je od 15 miliona evra, a obaveza Grada odnosi se na dostavljanje neophodne dokumentacije. Zbog toga su članovi formirane Radne grupe pri Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, predstavnici Užice razvoja i Grada Užica. Nadamo se da će projektno-tehnička dokumentacija biti završena do kraja ove godine, kako bi prvi radovi počeli početkom naredne – rekla je Jelena Raković Radivojević.

RINA

Direktor JP “Užice” razvoj Nikola Maksimović naveo je da Radni tim koji je formiralo Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture povodom realizacije projekta obilaznice oko Užica, ubrazano radi na usaglašavanju planske dokumentacije.

– Obzirom da trasa buduće obilaznice obuhvata tri postojeća planska dokumenta – Plan generalne regulacije Bela Zemlja, Plan generalne regulacije Turica i Prostorni plan Užica neophodno je sve to sagledati i usaglasiti kako bi se što pre pristupilo izradi projektno-tehničke dokumentacije – rekao je Maksimović.

Pročitajte još:

Naveo je da je već naredne nedelje planiran sastanak Radnog tima u Beogradu kako bi se sagledao prethodni projekat obilaznice koji je radio Institut za puteve, a koji mora biti preprojektovan i urađen prema važećim zakonima i propisima.

Prema rečima Maksimovića verovatno će morati da se urade i nova geotehnička i geomehanička ispitivanja terena, a pred projektante će biti iznet i predlog da se na Sinjevcu ostavi priključenje na obilaznicu, kako bi se građanima tog dela grada olakšao pristup magistralnom putu ka Zlatiboru i na drugu stranu saobraćajnici ka Kadinjači i Bajinoj Bašti.

Radovi na obilaznici oko Užica počeli su najpre 1993. godine, a nastavljeni 2006. godine kada je izveden deo radova. Obilaznica je duga 4.846 metara, a najveći izazov predstavljaće izgradnja mosta dugog 252 metra.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti