Skriveni simbol grada na Đetinji postoji već tri stotine godina: Crkva Svetog Marka je duhovni svetionik užičkog kraja (FOTO)

10.05.2021

13:54

0

Povodom jubileja, predstavljen je Letopis Stare crkve Svetog apostola i jevanđeliste Marka, koji je priredio i napisao starešina Crkve, protojerej-stavrofor M

Skriveni simbol grada na Đetinji postoji već tri stotine godina: Crkva Svetog Marka je duhovni svetionik užičkog kraja (FOTO)
Copyright RINA

Skrivena između visokih zgrada i modernih objekata u samom srcu Užica nalazi se Crkva Svetog Marka, koja postoji već tri veka. Pretpostavlja se da je izgrađena u vreme vladavine Miloša Obrenovića, na temeljima crkve brvnare i svojevremeno je bila jedina bogomolja u gradu na Đetinji. U prisustvu Njegovog Preosveštenstva Vladike Žičkog G. Justina, užičkog sveštenstva, predstavnika Grada Užica, brojnih zvanica i vernika obeležen je veliki jubilej, 300 godina postojanja.

– Dočekali smo ovaj veliki jubilej, ova crkva je svedok da postojimo 300 godina u kontinuitetu u ovom gradu i na ovim prostorima. Velika je radost danas u dušama svih vernika našega grada, a naročito zbog toga što Svetu liturgiju služi naš preosvećeni Vladika Justin – istakao je namesnik užički protojerej-stavrofor Miloš Bosić.

Jugozapadno od hrama, krajem 19. veka podignut je upečatljiv zvonik, koji svojom visinom od 18 metara nadvišava neveliko crkveno zdanje. Podseća na sahat-kule koje su bile tipične u orijentalnoj arhitetkturi. Upravo po njemu ova građevina je jedinstvena i predstavlja posebno mesto u Užicu koje čuva duh starih vremena.

RINA

– Crkva Svetog Marka koja zrači svojom skromnošću, već sabira užički narod kako u najtežim vremenima ropstva tako i danas i predstavlja jedno od obeležja našeg grada. Užičani su u više navrata obnavljali ovu crkvu i tako obnavljali i uzdizali i sebe. Danas možemo biti naročito ponosni jer u godini kada obeležavamo tri veka ove crkve počelo je i bogusluženje u novom Hramu u Krčagovu, izgrađenom posle 177 godina – rekao je Dragoljub Stojadinović zamenik gradonačelnice Užica.

Crkva Svetog Marka specifičan je svedok duhovnog života u Užicu, jer se u njenoj bogatoj riznici nalaze vredne ikone i bogoslužbeni predmeti koji su izloženi u prostoru priprate. Ove dragocenosti svedoče i o delatnosti užičkih zanatlija jer deo predmeta su radovi užičkih kujundžija.

– Iz crkve Sv. Marka u Narodni muzej Užice preneta je ikona Deizisa nastala 1829. godine, sa srebrnim okovom koji je dar užičkog kujundžijskog esnafa. Iz približno istog perioda potiče i Jerusalima, hadžijska ikona. U riznici se čuvaju i vredni uvezeni bogoslužbeni predmeti, poput filigranskih krstova, kao i relikvije nastale u doba pre obnove crkve – kaže Katarina Dogandžić Mićunović, viši kustos Narodnog muzeja u Užicu.

RINA

Povodom jubileja, predstavljen je Letopis Stare crkve Svetog apostola i jevanđeliste Marka, koji je priredio i napisao starešina Crkve, protojerej-stavrofor Milić Dragović. Ovo je bila i prilika da se uruče nagrade autorima najboljih radova na likovnom i literarnom konkursu organizovanom za srednjoškolce povodom jubileja.

Pored svakodnevnih bogosluženja, u crkvi Sv. Marka se tokom godine organizuju predavanja na različite teme iz oblasti vere, ali isto tako i savremenog života sa aspekta pravoslavlja. Atula koja okružuje crkvu zastrta je lepim ćilimima, te se na njoj u razgovoru iskupljaju vernici.

Pored staranja o duhovnom životu, sveštenici koji opslužuju ovu crkvu, uz pomoć brojne pastve, postarali su se i da porta crkve Sv. Marka bude najlepše uređeno dvorište u ovom delu Užica.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike