Grane se savile do zemlje od crvenih plodova: Trešnja prerodila, berači imaju pune ruke posla (FOTO)

20.06.2021

17:01 >> 18:11

0

Autor: L. Đ. T.

Izvor: RINA

Kako je ovog proleća bilo dosta padavina, na pojedinim lokalitetima i grada, očekivano je da trešnja izgubi na kvalitetu

Grane se savile do zemlje od crvenih plodova: Trešnja prerodila, berači imaju pune ruke posla (FOTO)
RINA

Berba trešanja ovih dana je u punom jeku. Smena sunca i oblaka ne ide na ruku beračima, ali to nije jedina muka koja ih je zadesila. Naime, na plantaži kod Slađana Đorđevića iz Trnave, trešnja je rodila više nego što je očekivao, pa su plodovi izgubili na krupnoći i na kvalitetu.

– Trešnja nije zahtevna voćna vrsta, gajimo je na površini od 20 ari i nismo hteli veću površinu jer nema neke visoke cene, a ni kvaliteta. Tu je nekoliko sorti – najviše Sanbrest i Bing. Ove godine najveći deo roda će završiti na našem tržištu jer je prerodila, plodovi su sitniji i zbog te gustine i prenatrpanosti malo su i lošijeg kvaliteta. Imaće deo i za izvoz, ali ipak je to neznatna količina u odnosu na prethodne godine. Za sada je cena od 100 do 150 dinara, prošle godine je bila viša cena, ali nije loše ni ovo, sve u svemu zadovoljni smo – kaže za RINU Slađan Đorđević, voćar iz Trnave.

Kako je ovog proleća bilo dosta padavina, na pojedinim lokalitetima i grada, očekivano je da trešnja izgubi na kvalitetu. Međutim, kod Đorđevića na plodovima nema mehaničkih oštećenja, jedina mana su nešto sitniji plodovi.

– Srećom nije ispucala od kiše, iako često imamo padavine koje nas prilično ometaju u berbi. Moramo zadovoljiti kriterijume kupaca, za izvoz prečnik ploda mora biti oko 24 dok za naše tržište može i oko 21, 20 mm. Najvažnije je da budu sa peteljkom, tako beremo mi, a uvek naglašavamo i našim radnicima – objašnjava Gordana Đorđević.

Pročitajte još

Iako vremenske prilike do sada nisu išle na ruku uzgajivačima trešanja prvi plodovi su itekako slatki. Konačno su se obradovali i građani, jer kako su na rod pristigle ove domaće trešnja cena na pijacama i marketima je višestruko povoljnija.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam