Korak ispred komšija: Dok hrvatske pruge zarastaju u korov, Srbija nabavlja brze vozove

25.06.2021

15:07 >> 16:31

0

Autor: M. I.

U planu je i širenje železničke mreže o čemu je više puta govorio i srpski državni vrh

Korak ispred komšija: Dok hrvatske pruge zarastaju u korov, Srbija nabavlja brze vozove
Copyright Pixabay

Već dva dana Hrvatske železnice putnike na relaciji Zagreb – Split – Zagreb prebacuju autobusima. Šta više, ovo nije ništa neobično s obzirom da je to, prema pisanju hrvatskih medija, česta pojava. Ipak, poslednjih dana informacije o ovome su izašle i u javnost.

pročitajte još:

U Turističkoj zajednici grada Splita su ogorčeni. Kako prenosi Slobodna Dalmacija, oni imaju problem da objasne putniima kako to da voz za koji su kupili kartu nije voz nego autobus i koji je iz Zagreba krenuo u 7.35 da bi u 400 kilometara udaljeni Split stigao tek u 14.45.

ATA Images/Antonio Ahel

Hrvatske železnice su saopštile da će i ubuduće, dok se ne reše tehnički problemi, dva autobusa prevoziti putnike umesto jednog voza. Jedan prugom, od sela do sela, a drugi auto-putem. Ipak, u saopštenju se ne navodi o kakvim tehničkim problemima se radi.

Za to vreme, dok komšijama izrasta korov po prugama, srpske železnice nabavljaju brze vozove, a u planu je i širenje železničke mreže o čemu je više puta govorio i naš državni vrh.

ATA Images/Antonio Ahel

Podsetimo, Srbija je sa kineskim partnerima zaključila memorandum o razumevanju i saradnji kojim je postavljen osnov za potencijalnu nabavku putničkih vozova za brze pruge.

ATA Images/Antonio Ahel

Memorandumom, koji su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i predstavnici Srbija voza, “China Railway International Co, LTD” i “CRRC Corporation Limited”, dogovorena je saradnja i postavljen osnov za potencijalnu nabavku elektromotornih vozova za brzine od 200 kilometara na sat.

ATA Images/Antonio Ahel

Odgovarajući vozovi biće potrebni Srbiji za putnički saobraćaja na budućoj pruzi za velike brzine Beograd Centar – Novi Sad – Subotica.
Novi vozovi će biti dugi najmanje 100 metara sa minimalno 300 sedišta, podnim i grejanjem preko bočnih zidova, a navedeno je da moraju imati toplotnu i zvučnu izolaciju, LED osvetljenje, toalete i za osobe manje pokretne, barove za tople napitke, vaj-faj sistem rezervacije sedišta, sisteme za zvučna i video obaveštenja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike