Ministarka Vujović posetila lokaciju za izgradnju centra za upravljanje otpadom

28.06.2021

19:27

0

Autor: A.S.

Navela je da će realizacijom ovog projekta biti produžen projektovani životni vek deponije skoro do 2050. godine

Ministarka Vujović posetila lokaciju za izgradnju centra za upravljanje otpadom
Irena Vujović Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas posle sednice Vlade Srbije u Kruševcu lokaciju na kojoj će biti izgrađen Regionalni centar za upravljanje otpadom “Kruševac – Srnje”, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

– Drago mi je što projekat izgradnje dobro napreduje i što je upravo usvojen Plan detaljne regulacije. Očekujem da gradsko rukovodstvo u što kraćem roku prikupi i ostalu potrebnu dokumentaciju, lokacijske uslove i građevinsku dozvolu, kako bi radovi mogli da počnu – rekla je Vujović.

Irena Vujović Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Navela je da će realizacijom ovog projekta biti produžen projektovani životni vek deponije skoro do 2050. godine.

– Kada bude izgrađen, Regionalni centar će unaprediti kvalitet života građana Kruševca, ali i Ćićevca, Brusa, Blaca, Varvarina i Aleksandrovca, jer će sve ove lokalne samouprave tretirati otpad u ovom modernom centru – rekla je Vujović.

Dodala je da se naredne godine planira početak izgradnje postrojenja za preradu biološkog otpada, po čemu će ova deponija biti jedinstvena u Srbiji.

Irena Vujović Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Prema njenim rečima, izgradnja centra “Kruševac – Srnje” realizuje se kroz Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz podršku Nemačke razvojne banke (KfW), a reč je o jednom od kapitalnih zelenih projekata koje će Vlada Srbije sprovoditi u narednom periodu.

Pročitajte još:

– U ministarstvu koje vodim, planirana je izgradnja osam regionalnih centara za upravljanje otpadom, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj. Upravljanje otpadom je jedan od najvećih problema sa kojima se Srbija suočava, a ovako veliki zeleni projekti, doprineće sistemskom rešavanju tog problema i za nekoliko godina promeniće sliku Srbije na bolje – rekla je Vujović.

Navela je da je rukovodstvo Grada Kruševca aktivno i kada je reč o prijavi na javne konkurse, pa uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine sprovodi projekte pošumljavanja, kao i zamene dotrajalih kotlova.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi