Ministarka Vujović posetila lokaciju za izgradnju centra za upravljanje otpadom

28.06.2021

17:27

0

Autor: A.S.

Navela je da će realizacijom ovog projekta biti produžen projektovani životni vek deponije skoro do 2050. godine

Ministarka Vujović posetila lokaciju za izgradnju centra za upravljanje otpadom
Copyright Irena Vujović Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas posle sednice Vlade Srbije u Kruševcu lokaciju na kojoj će biti izgrađen Regionalni centar za upravljanje otpadom “Kruševac – Srnje”, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

– Drago mi je što projekat izgradnje dobro napreduje i što je upravo usvojen Plan detaljne regulacije. Očekujem da gradsko rukovodstvo u što kraćem roku prikupi i ostalu potrebnu dokumentaciju, lokacijske uslove i građevinsku dozvolu, kako bi radovi mogli da počnu – rekla je Vujović.

Irena Vujović Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Navela je da će realizacijom ovog projekta biti produžen projektovani životni vek deponije skoro do 2050. godine.

– Kada bude izgrađen, Regionalni centar će unaprediti kvalitet života građana Kruševca, ali i Ćićevca, Brusa, Blaca, Varvarina i Aleksandrovca, jer će sve ove lokalne samouprave tretirati otpad u ovom modernom centru – rekla je Vujović.

Dodala je da se naredne godine planira početak izgradnje postrojenja za preradu biološkog otpada, po čemu će ova deponija biti jedinstvena u Srbiji.

Irena Vujović Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Prema njenim rečima, izgradnja centra “Kruševac – Srnje” realizuje se kroz Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz podršku Nemačke razvojne banke (KfW), a reč je o jednom od kapitalnih zelenih projekata koje će Vlada Srbije sprovoditi u narednom periodu.

Pročitajte još:

– U ministarstvu koje vodim, planirana je izgradnja osam regionalnih centara za upravljanje otpadom, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj. Upravljanje otpadom je jedan od najvećih problema sa kojima se Srbija suočava, a ovako veliki zeleni projekti, doprineće sistemskom rešavanju tog problema i za nekoliko godina promeniće sliku Srbije na bolje – rekla je Vujović.

Navela je da je rukovodstvo Grada Kruševca aktivno i kada je reč o prijavi na javne konkurse, pa uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine sprovodi projekte pošumljavanja, kao i zamene dotrajalih kotlova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike