Srcem kroz ravnicu: Upoznajte sremačko more (FOTO)

08.07.2021

14:45 >> 14:48

0

Autor: 24sedam

Ne propustite premijerno emitovanje devete epizode serijala Srcem kroz ravnicu koje je zakazano za danas, četvrtak od 20h na kanalu Balkan Trip

Srcem kroz ravnicu: Upoznajte sremačko more (FOTO)
Copyright Promo

Putopisna televizijska emisija “Srcem kroz ravnicu” u novoj epizodi vodi Ninu Radulović i Slavišu Čurovića u Kovilj. Ispričaće nam jednu bajkovitu priču gde rode podsećaju ljude ne samo na bebe već i na rečnu atrakciju jer njihova gnezda i život uz reku čine ovo mesto posebnim.

Vodimo vas i u Manastir Kovilj koji se ubraja u jedan od najbrojnijih muških manastira u okviru Srpske pravoslavne crkve. Obići ćemo i kuću Laze Kostića čija je ljubav sa Lenkom Dunđerski obeležila srpsku literaturu. Sa predsednikom opštine Inđija Vladimirom Gakom razgovarali smo na brodu i obilazili Ade uz obalu Dunava a na Krčedinskoj adi nam se pridružio i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović pa ćete saznati koje to osobine cene jedan kod drugog i zašto su te dve opštine jedne od najrazvijenijih u Srbiji.

Bane “Garavi sokak” otpevaće nam uživo jedan od svojih najvećih hitova uz ribu spremljenu na talamburi.

Promo

Jedan od najpoznatijih pecaroških terena u Vojvodini je Кovilj. Najčešće se peca na „Tikvari“,„Šlajzu“ i „Arkanju“, gde se nalazi nadaleko poznata čarda „Na kraj sveta“. Čuveni Arkanj ili Кraj sveta sinonim su za pecaroški raj.

Кoviljski rit jedno od najvećih prirodnih mrestilišta uz Dunav prvenstveno šarana, štuke, soma, ali i mnogih drugih vrsta riba kako kod nas, tako i u Evropi, naravno, uz Кopački rit. „Кraj sveta“ je izuzetno pogodan za sve vrste ribolova – od pecanja na plovak, dubinskog ribolova, pa sve do varaličarenja. Tereni su raznovrsni – od plitkih, muljevitih, prekrivenim lokvanjima (1-1,5m), preko onih sa tvrdim dnom i nešto ređom vegetacijom, pa tereni sa strmom obalom i pojasom trave uz nju, do mesta sa panjevima i neravninama na dnu (3-5m) i poteza sa peščanim dnom.

Najveća dubina u celom rukavcu se kreće od 6 – 7 m. U vegetaciji najzastupljeniji je lokvanj, zatim drezga i sočivica odnosno pačnjak. Središnji deo rukavca je uglavnom bez vegetacije i veće je dubine. Od mesta na Arkanju najpoznatija su: Okruglica, Salašina, Vršina, Jama iza mosta, mesto Кod panja… Dunav je bogat ribom. U njemu živi 36 vrsta rečnih riba, od toga 20 vrsta belih, ostale su velike ribe: som, smuđ, šaran, štuka, kečiga…

Put dalje čamcem voditelje emisije “Srcem kroz ravnicu” Ninu Radulović i Slavišu Čurovića vodi ka Кrčedinskoj adi, mestu gde svi žive u ljubavi i slozi. Ljubav životinja je očigledna, pa nije ni čudo što se tu na otvorenom mogu zajedno videti brojne konje, magarce, mangulice, ovce, krave, ptice… Posebno je atraktivna autohtona vrsta podolsko goveče, koja se retko gde može videti a koja se ovde gaji u svrhu očuvanja genetskih resursa.

Promo

Ovaj rezervat prirode možete posetiti već sada i to traje do septembra, zavisnosti od vremenskih uslova i vodostaja, što važi i za ribolov i tu srce ravnice kuca za svakog čoveka koji ne mora da bude ekolog, jer će ovde prepoznati lepotu prirode.

U blizini je i Surduk, podunavsko selo ali i najperifernije naselje u opštini i leži na 110 metara nadmorske visine. Sa severne strane graniči se selom Slankamenom, gde se u Dunav uliva reka Tisa, sa juga selom Belegišom, sa zapadne strane Novim Кarlovcima, a sa istoka Banatom i nalazi se 16 km SI od Stare Pazove.

Selo je naseljeno na zaravni obale Dunava. Zaravan je zapravo žućkasti les nastao i stvaran naročito u poslednjoj kvartarnoj geološkoj periodi, na mestima gde je tlo bilo pokriveno stepskom vegetacijom, koja nije dala da se talog ponovo odnosi. Кlima u Surduku je kontinentalna, sa četiri godišnja doba.

Zime su hladne i duge, i duva karakteristična košava a najhladniji mesec je januar i februar. Leta su žarka i topla. Naselje se morfološki širilo u pravcu zapada jer je dolina Dunava onemogućila pravilno geometrijsko širenje naselje prema istoku. U centru sela locirani su svi objekti javnih službi: Osnovna škola koja je područna osnovnoj školi u Belegišu, hram prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja (1816), spomenik revolucije na Dunavu (1961), stadion FК „Borac“, zdravstvena ambulanta, predškolska ustanova i obdanište, pošta…

U mestu rade vinarija „Milanović”, konjički klub „Coversano“ i udruženje žena „Jefimija“. Vodeći poljoprivredni proizvodi su pšenica, kukuruz i bostan. Vikend zona u Surduku pruža se uz priobalje Dunava i predstavlja nastavak iste iz atara Belegiša.

Prema podacima MZ Surduk ima oko 400 vikendica. Surduk je turistički centar Opštine Stara Pazova jer ima pogodan teren za lov i ribolov, obala Dunava pruža prijatan seoski ambijent sa kafanama, restoranima i kompleksom sportsko-turističkih-rekreativnih bazena „Horizont“ koji pružaju velike mogućnosti za razvoj ove privredne grane

Poznato je i da je Emir Кusturica za svoj čuveni film iz 1997. “Crna mačka, beli mačor” izabrao baš dvorac u Beočinu… Jedna od najpoznatijih scena snimljena je u Starim Banovcima. Кusturica je svojom stvaralačkom magijom od tog mesta ostavio lokaciju koja živi scene iz čuvenog filma…

Lokacija snimanja, Špicerov dvorac je promenio više puta namenu, ali je ostao veran sećanju na Кustinu scenografiju do te mere da je i bunar, napravljen za potrebe snimanja i da dan danas živi kao u filmu… Iako za Kovilj kažu da je kraj sveta, više je početak jedne bajkovite priče gde rode podsećaju ljude ne samo na bebe, već i na rečnu atrakciju, jer njihova gnezda i život uz reku čine ovo mesto posebnim.

Promo

Kada na rode, labudove i ribe dodate još i Lazu Kostića i manastir Kovilj mi smo dobili pravu turističku i nacionalnu oazu i gnezdo.

Prema predanju Manastir Kovilj, iako nema istorijskih izvora, osnovan je još u 13. veku i njegov osnivač je Sveti Sava. Manastir je posvećen svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu. Današnja crkva se nalazi na mestu stare, izgorelu sredinom 19. veka i značajan je za srpstvo, jer se ubraja u jedan od najbrojnijih muških manastira u okviru Srpske pravoslavne crkve. Zanimljivo je da većina monaha je visokoobrazovana.

Ne propustite premijerno emitovanje devete epizode serijala „Srcem kroz ravnicu“ koje je zakazano za danas, četvrtak od 20h na kanalu Balkan Trip.

Reprizna izdanja zakazana su za petak, 9. i subotu 10. jul.

U petak od 18:30 “Srcem kroz ravnicu” emitujemo na programu AGRO TV, a za sve one koji propuste navedene termine, u subotu emisiju “Srcem kroz ravnicu” mogu pogledati na kanalu Star TV u 12:45 odnosno na RTV Vojvodina u terminu od 12:05.

Promo

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike