Sabor u Guči čuva tradiciju i običaje: Bira se majstor trube, ali i najbolji zdravičar i najlepša narodna nošnja

20.07.2021

14:41

0

Autor: L. Đ. T.

Kroz takmičenje Narodnji višeboj Dragačevski sabor neguje i čuva srpsku tradiciju momačkog nadmetanja

Sabor u Guči čuva tradiciju i običaje: Bira se majstor trube, ali i najbolji zdravičar i najlepša narodna nošnja
RINA

Dragačevski sabor trubača, 60. po redu, ove godine održava se u terminu od 13. do 15. avgusta. Ova jedinstvena trubačka manifestacija iz godine u godinu, raste, razvija se, pokušava da bude i bolja i modernija, ali nikako ne zaboravlja ono po čemu je prepoznatljiva, zbog čega se saboraši već šest decenija vraćaju u malu varoš u srcu Dragačeva – prestonicu trube, Guču.

To je lepota tradicije i folklora, a tu tradiciju Dragačevski sabor trubača neguje kroz programski sadržaj kao što je Takmičenje zdravičara i izbor najlepše narodne nošnje.

Pročitajte još

Zbog toga organizatori Sabora pozivaju zainteresovana kulturno-umetnička društva iz cele Srbije, kao i pojedince, ljubitelje srpske tradicije, da osobenost i lepotu narodnih nošnji, karakterističnih za njihov kraj, kao i lepotu zdravica s ponosom prikažu i kažu na najboljoj i najvećoj trubačkoj fešti u Srbiji.

Takmičenje zdravičara i izbor za najlepšu narodnu nošnju po programu 60. Dragačevskog sabora trubača održaće se na letnjoj pozornici Kulturnog centra opštine Lučani u Guči, u subotu, 14. avgusta, i to:

– Takmičenje zdravičara od 16 časova

– Izbor za najlepšu narodnu nošnju od 17 časova

Poziv je upućen svima koji drže do tradicije i spremni su na izazove, nova iskustva, ali pre svega, željni ispisivanja saborske istorije, da budu deo tradicionalnog momačkog nadmetanja – Narodnog višeboja.

Srpsku tradiciju momačkog nadmetanja neguje i čuva Dragačevski sabor trubača i to kroz narodni višeboj koji je deo programskih sadržaja Sabora. Discipline koje su deo ovog nadmetanja su gađanje kroz prsten jabuke, skok u dalj iz mesta, bacanje kamena sa ramena, skok u vis iz mesta kao i rvanje u kosti.

Prvo momačko nadmetanje održano je 14. oktobra 1961. godine u porti gučke crkve kada je i zaživela ideja saborovanja. Od tada, atraktivnost ovog programa raste.

Pročitajte još

I ove godine, na 60. Dragačevskom saboru trubača, narodni višeboj će se uz svesrdnu pomoć suorganizatora – “Zastave oružja”, održati u subotu, 14. avgusta s početkom u 13 časova, na stadionu. Najbolji višebojac – Arambaša Sabora biće nagrađen od organizatora.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA