Čačak dobio preko milion evra za izgradnju i kupovinu stanova za socijalno osetljive kategorije stanovništva

24.07.2021

11:27

0

Autor: L. Đ. T.

Izvor: RINA

Velika donacija stiže iz Evropske Unije

Čačak dobio preko milion evra za izgradnju i kupovinu stanova za socijalno osetljive kategorije stanovništva
RINA

Predstvavnici Evropske Unije u Srbiji i Grad Čačak potpisali su Sporazum o donaciji u vrednosti od 1.318.000 evra, kojim će biti finansirana izgradnja i kupovina stanova u gradu na Moravi, kao i građevinskog materijala, za socijalno osetljive kategorije stanovništva, a u okviru projekta “Ne ostavljajući nikoga iza sebe”.

Grad će iz svojih sredstava uložiti 21,7 miliona dinara.

U konkurenciji 19 lokalnih samouprava koje su dobile sredstva, projekat Grada Čačka je ocenjen kao najbolji, a odnosi se na najosetljivije kategorije, u koje spadaju Romi, žrtve porodičnog nasilja, osobe sa invaliditetom i mlade osobe koje su odrasle u hraniteljskim porodicama ili ustanovama socijalne zaštite.

Pročitajte još

Stečeni su svi preduslovi za početak realizacije projekta, koji podrazumeva prevashodno rešavanje stambenog pitanja za navedene kategorije društva.

U naselju Obrež gotova je građevinska dozvola za potrebe izgradnje višeporodičnog stambenog objekta, u kome će se nalaziti 12 stanova i dva prostora za zajedničko druženje ovih osoba. Takođe, planirana je kupovina 14 seoskih domaćinstava, svako u vrednosti od 19.000 dolara, kao i nabavka građevinskog materijala za dogradnju 12 stambenih jedinica, kojima je potrebna rekonstrukcija.

Projekat stambenog zbrinjavanja upotpunjen je i merama usmerenim na obrazovanje i usavršavanje, što će pomoći ljudima da se lakše zaposle. To su osobe koje traže posebne uslove i pažnju. Pored stambenog rešenja, u planu su i takozvane “meke mere”, odnosno osamostaljivanje za život, njihovo upućivanje u buduće poslove, pa će neki od prostora biti na raspolaganju da u njemu organizuju sopstvenu delatnost.

Pročitajte još

U toku su pripreme za tendere za izvođenje javnih radova, a biće organizovan čitav niz radionica na kojima će biti predstavljeni uslovi za učešće na konkursu za ove kategorije. O konkursu će se više znati uskoro, a javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti