Nama spavanja u Svrljigu! "Spremamo se za još jedan talas poplava kakve nisamo videli 50 godina"

04.05.2024

00:07

0

Predsednik Opštine Svrljig Miroslav Marković izjavio je večeras da je situacija u toj opštini trenutno mnogo bolja

Nama spavanja u Svrljigu! "Spremamo se za još jedan talas poplava kakve nisamo videli 50 godina"
Poplave u Svrljigu - Copyright Svrljiške novine/ Marko Miladinović

Predsednik Opštine Svrljig Miroslav Marković izjavio je večeras da je situacija u toj opštini trenutno mnogo bolja nego što je bila tokom većeg dela dana, posle, kako je rekao, u poslednjih 40-50 godina nezapamćenog izlivanja bujičnih potoka izazvanog obilnim kišama.

- Voda je krenula da se povlači, nismo imali padavina tri do četiri sata, a sada je kiša ponovo počela da pada. Nadamo se da neće opet biti istog intenziteta kao što je bila u prethodnih 24 sata. Te pauze između padavina smo iskoristili da ojačamo bedeme, da ispumpamo vodu iz dvorišta, iz podruma, iz kuća, i da se spremimo za, ne daj Bože, još jedan talas padavina - rekao je Marković Tanjugu.

Svrljiške novine/ Marko Miladinović
 

On je dodao da je jedno lice evakuisano, a da su ostali stanovnici ostali u svojim kućama, jer voda nije dostigla nivo da ih baš ugrozi toliko da moraju da napuste svoje domove.

- Četrdeset kuća je bilo ugroženo samo u naselju Jelašje. Bila su ugrožena i sela Niševac i Merđelat, naselje Rosovlje u Svrljigu. Imali smo i evakuacije domaćih životinja, nažalost, ali sve je prošlo uspešno, zahvaljujući vatrogasnim jedinicama, Javno-komunalnom preduzeću Svrljig, jedinicama civilne zaštite - naveo je predsednik opštine.

Printskrin instagram/MUP Srbije
 

Dodao je da su imali čak i posebnu jedinicu za spasavanje na vodi koja je takođe došla iz Niša i da su sve situacije bile uspešno rešene bez nekih većih problema.

On je istakao da su sve nadležne službe celog dana na terenu, kao i dežurne ekipe iz NIša, i da će ostati tokom noći i sutrašnjeg dana.

- JKP, sve službe, civilna zaštita, svi su tu, svi prate situaciju. Noćas, naravno, nema spavanja, za svaki slučaj, moramo biti pripravni, jer količina vode koja je nadošla u momentu i koja se izlila ovde u Svrljigu bila je nezapamćena za zadnjih 40-50 godina, koliko ljudi ovde mogu da se sete - poručio je Marković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike