Bravo za sjajnu ideju: Trista bicikala stiže na kućne adrese, Svilajnac na jedinstven način smanjuje aerozagađenje svoje okoline

25.03.2024

14:53

0

Pametno ekološko rešenje

Bravo za sjajnu ideju: Trista bicikala stiže na kućne adrese, Svilajnac na jedinstven način smanjuje aerozagađenje svoje okoline
Svilajnac - Copyright Foto: RINA

Grad na istoku Srbije, Svilajnac krupnim koracima korača ka ekološko zdravijoj sredini.

Naime već treću godinu, putem konkursa, ova opštine opredeliće oko 800.000 dinara svojim sugrađanima za kupovinu bickli, a pravo na novac za kupovinu ovog,ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva ima po jedan član domaćinstva.

- Ovo jeste naš doprinos očuvanju ekologije. Do sada je oko 300 domaćinstava dobilo nove bicikle i možete zamisliti koliko bi 300 automobila svako jutro prilikom odlaska na posao izbacilo ugljenmonoksida, azota i drugih, po zdravlje štetnih supstanci. Imamo samo dva uslova. Da je bicikl proizveden u Srbiji, da sugrađanin sam izabere bicikl i donese validan dokaz koji proverava naša komisija, Mi smo veoma razvijena industrijska sredina, kraj je ravničarski i eto, 300 radnika svakog dana bez problema, kada je lepo vreme odlaze biciklom na posao, u kupovinu ili uživanje u prirodi - kazao je za RINU Predrag Milanović prvi čovek opštine Svilajnac.

Foto: RINA
 

Prema rečima Jelene Petković iz opštinske uprave, konkurs je otvoren do raspodele sredstava, a za samo prva dva dana već se prijavilo blizu deset zainteresovanih.

Inače opština Svilajnac je bez premca u Pomoravlju kada je privredni razvoj u pitanju. U proteklih nekoliko godina u ovoj opštini podignuto je na desetine stranih i domaćih kompanija, a uskoro stiže još jedna velika firma.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike