Sve više sajber penzionera u Srbiji: Baka Radmila uz kaficu, internet i društvene mreže započinje svoj dan - nova moda pod stare dane

13.02.2024

12:49

0

Dugo su, čini se, odolevali ovim modernim tehnologijama, ali ipak su na kraju mnogi "kapitulirali" i predali se čarima interneta

Sve više sajber penzionera u Srbiji: Baka Radmila uz kaficu, internet i društvene mreže započinje svoj dan - nova moda pod stare dane
Copyright RINA

U eri modernih tehnologija, savremenih mašina i kompjutera, mlade generacije i ne pamte život pre interneta. Međutim, šta kažu i kako se na novu situaciju navikavaju stariji građani, oni za koje je i mobilni telefon sa tipkama bio neotkriveno čudo?

Dugo su, čini se, odolevali ovim modernim tehnologijama, ali ipak su na kraju mnogi "kapitulirali" i predali se čarima interneta.

Radmila Jovičić iz okoline Čačka jedna je od njih, pa više dan ne započinje uz kafu i novine, već uz pametni telefon.

RINA
 

- Ne bih sada mogla da zamislim dan bez intereneta. Pratim portale, tako se informišem, a imam društvene mreže. Tako komuniciram sa rodbinom i prijateljima. Kad sam otišla u penziju i ja sam mislila, ma šta će to meni, ali malo pomalo, potpuno sam se navikla na ove moderne tehnologije i načine komunicaranja. Čitam vesti, gledam recepte, pričam sa prijateljicama - kaže Radmila za RINU.

Da otkrije potpuno novi svet, baki je pomogla unuka Violeta, i tako čitavoj porodici olakšala svakodnevnu komunikaciju.

RINA
 

- Otvorila sam joj nalog na Facebooku, i na iznenađenje svih, vrlo brzo se snašla. Posle nje smo modernizovali i dedu, koji je imao običan telefon, na dugmiće, ali sada i on surfuje internetom i lakše komunicira sa nama - rekla je Violeta.

Desa Živković iz Trnave, iako gazi sedmu deceniju, ušla je u svet modernih tehnologija, a internet koristi kako bi saznala najvažnije informacije vezane za posao, i spremna je da uči.

- Proveravam cene, šta je najbolje za rad i poljoprivrednu proizvodnju. U današnje vreme teško je bilo šta raditi ako niste upoznati sa tehnologijom. Kad sam ja bila mlada, to nije bilo tako, ali mora čovek da ide u korak sa svetom - rekla je Desa.

RINA
 

Ipak, starije generacije sećaju se vremena pre interneta, doba kad su čekali jedan dan u sedmici da na trafiku stignu novine, emisiju na radiju ili televiziji, a umesto četovanja slali pisma ili poruke ostavljali u selu ispod kamena.

- Ovaj internet ubio je pravu ljubav i romantiku. Nema više udvaranja kao nekad. Mi se sećamo mnogo lepših i iskrenijih vremena. Okupljali smo se na prelima i igrankama, a sad je uvek neka žurba. Možda jeste danas lakše, ali je nekada bilo mnogo lepše. Sada su se ljudi otuđili jedni od drugih - poručila je Rakila Stojković iz dragačevskog sela Goračići.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike