Renoviranje vile Teokarovića kod Leskovca: Lepotica neće biti zaboravljena, čeka se najbolja ponuda!

17.01.2024

11:08

0

Samo za izradu projektne dokumentacije izdvojeno je 2,5 miliona dinara, a prepostavlja se da će za njeno renovinaranje trebati mnogo novca

Renoviranje vile Teokarovića kod Leskovca: Lepotica neće biti zaboravljena, čeka se najbolja ponuda!
Oronula vila biće renovirana - Copyright Foto:Jugmedia/Milica Ivanović

Nekadašnja lepotica među vilama i poslednja građevina čuvenog tekstilnog maga između dva velika rata Laze Teokarovića, koja se decenijama raspada u centru varoši Vučje kraj Leskovca, ipak neće nestati, jer su se stekli uslovi da se ona renovira i da joj se vrati stari sjaj.

Grad Leskovac je raspisao tender za izradu projekta za njeno renoviranje a rok za predaju ponuda je 19. januar, piše portal jugmedia.rs.

Ova zgrada je bila ničija, odnosno, vlasništvo Mesne zajednice. Kada su Vučjanci, koji se još sećaju svog Laze i koji godinama gledaju urušavanje njegove porodične vile, februara 2018. pitali za pomoć gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, on je obećao da će se zauzeti da se vila sačuva i renovira ali da najpre treba rešiti imovinske odnose.

Foto:Jugmedia/Milica Ivanović
 

Niko od Teokarovića nije se javio da zatraži bogato nasleđe. Od obećanja, posle koga je došla korona, prošlo je nekoliko godina i mislilo se da je ono zaboravljeno. Ipak, nije.

- Najpre je trebalo rešiti imovinsko pravne odnose, a postupak je bio dugačak. Konačno smo uspeli da tu vilu uknjižimo kao vlasništvo grada Leskovca i da krenemo u postupak-  kaže za Jugmediu Goran Cvetanović.

Samo za izradu projektne dokumentacije izdvojeno je 2,5 miliona dinara, a prepostavlja se da će za njeno renovinaranje trebati mnogo novca.

- Onaj koga tenderska komisija bude izabrala za izradu projektne dokumentacije, a to je vrlo izazovan i, po meni, kreativan posao, dužan je da najduže za šest meseci ponudi gotovo rešenje, računajući i kompletnu sumu za obnovu vile. Tada ćemo videti kako ćemo finansirati. Ako suma bude previsoka, tražićemo pomoć Vlade Republike Srbije, a ako ne dobijemo odobrenje, onda ćemo raditi parcijalno novcem iz budžeta grada Leskovca- navodi Cvetanović.

 Smatra da vila nikako nije trebalo da bude dovedena u ovakvo stanje.

Foto:Jugmedia/Milica Ivanović
 

- Mi ćemo učiniti sve da ispravimo nepravdu. Ta zgrada je značajano kulturno istorijsko blago, ne samo Leskovca, već celog juga Srbije. Teokarovići su veoma zadužili naš kraj, jer su pored fabrike ostavili i crkvu narodu, a ova vila je još jedan biser koji podseća na zlatno doba Leskovca i okoline- ocenjuje Goran Cvetanović, sada predsednik Privremenog organa.

Sve se urušilo u ovoj vili građenoj u alpskom stilu u drugoj polovini četvrte decenije prošlog veka, osim stubova od pikovanog kamena iz Dalmacije i malog pokrivenog bazena ispred vile. 

Laza, sa svojom suprugom Bubom i sinom Miodragom, nije živeo u toj kući, već u kući preko puta reke Vučjanke, koja je u dobrom stanju jer je predata u nečije domaćinske ruke.

Alpsku vilu sazidao je za prijeme i za posebne goste, pa su ovde priređivani balovi za poslovne partnere, ministre, glumce, ali jednom godišnje i za svoje radnike koje su tri stotina metara niže radili u Lazinoj tekstilnoj fabrici.

Foto:Jugmedia/Milica Ivanović
 

Ta vremena prohujala su sa dolaskom komunista, koji su sve zaplenili, Lazu i njegovu dvojicu braće osudili na smrt, pa pomilovali zbog velikih količina australijske vune koja je stajala u lukama koje su kontrolisali Englezi i želeli da je predaju pravim vlasnicima. .

Za tih 10 godina porodice trojice braće, potomci Mite, utemeljivača tesktilne industrije Leskovca, i deca roditelja zaslužnih za vrtoglavi uspeh "srpskog Mančestera“, su gladovala.

 Laza se najbolje snašao od braće. Pobegao je iz Srbije i živeo u Parizu. Pomagao je svom sinu Miodragu da otvori tekstilnu fabriku u Maroku, ali, Miodrag je poginuo baš u Parizu u saobraćajnoj nesreći. Nije bio oženjen.

Onog momenta kada se pred narodom pojavi renovirana vila Laze Teokarovića, biće to istorijski trenutak, pre svega za Vučjance, pa Leskovac gde je Laza rođen, ali i za celu Srbiju, jer, Teokaroviću su bili veoma cenjeni i bili bogatiji čak i od samog kralja Aleksandra. Biće to delimično ispravljanje nepravde i otimanje od zaborava naše bogate baštine.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: jugmedia.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike