Stope Svetog Save skrivene u gustoj dragačevskoj šumi: Uprkos minusu iz kamena izvire topla voda -velika svetinja za meštane(FOTO)

11.01.2024

09:43

0

Meštani dragačevskog kraja ne kriju ponos što i danas gaze stazama i stopama kojima je hodio prvi srpski prosvetitelj u srcu planine Jelice

Stope Svetog Save skrivene u gustoj dragačevskoj šumi: Uprkos minusu iz kamena izvire topla voda -velika svetinja za meštane(FOTO)
Copyright Foto: RINA

Ušuškano u Dragačevu, selo Goračići koje broji oko hiljadu stanovnika po mnogo čemu je posebno. U njemu se nalazi najstarija crkva tog kraja, ali po narodnom predanju tu su ostale stope Svetog Save koje su još od davnina primetili meštani. Ti tragovi u kamenu za njih su svetinja, a svetom nazivaju i bistru, pitku vodu koja izvire u neposrednoj blizini.

- Tri kilometra je otprilike udaljena Savina voda od centra Goračića, mi to mesto smatramo velikom našom svetinjom, koju mi izuzetno cenimo i poštujemo, mi ga još zovemo i izvorom Svetog Save. Ovde uprkos minusu izvire topla voda, što je pravo čudo, rekao je za RINU Vladimir Stevanović iz Goračića.

Foto: RINA
 

Meštani dragačevskog kraja ne kriju ponos što i danas gaze stazama i stopama kojima je hodio prvi srpski prosvetitelj u srcu planine Jelice. Stope utisnute na dragačevskoj steni svedoče o istoriji jednog vremena koje je utemeljilo pravoslavlje i ovog dela zemlje.

- Prema narodnom verovanju tu su stope konja od Svetog Save i vide se sve četiri, tu je i otisak štapa, kada je hodajući planinom Jelicom seo da predahne i odmori, te lupio svojim štapom u stenu i tada je voda potekla”, prepričao je jedan od meštana.

Foto: RINA
 

Milivoje Plazinić, takođe ponosno objašnjava blagodat Savinog izvora, on je roditelj četvoro dece i tvrdi da on svoju decu ovde dovodi redovno i govori im o prvom srpskom utemeljiuvaču, prosvetitelju i učitelju, te tvrdi da su oni duhovno veoma bogati, jer imaju Svetog Savu za najvećeg zaštitnika u kraju.

Svake godine 27. januara kada se slavi Sveti Sava meštani ovog kraja na traktorima dolaze do ovog za njih svetog mesta, kako bi se okrepili, Bogu i svecu pomilili za zdravlje i rodnu godinu, ali i osveštali Savine vode.

Nakon osvećenja , propovedi i svečanog obreda dragačevskog paroha, narod se sa verom u srcu krepio svetom vodom koja izvire iz stopa Svetog Save i u čiju lekovitost i moć duboko veruju.
Foto: RINA
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike