Stanje u Arilju na korak od katastrofe, u Rzavu sve manje vode: Ugroženo na stotine domaćinstava

07.08.2021

13:59 >> 17:06

0

Autor: A.S.

Usled nedostatka svojih izvorišta kritična situacija je u u opštinama Požega i Arilje

Stanje u Arilju na korak od katastrofe, u Rzavu sve manje vode: Ugroženo na stotine domaćinstava
Copyright Rzav Foto: RINA

Zbog dugotrajne suše situacija u Arilju je postala još alaramantnija jer je na vodozahvatu Ševelj trenutni proticaj vode 1100 litara u sekundi, koji dozvoljava da se za vodosbavanje trenutno uzima oko 400 litara vode u sekundu, a u reci se u nizvodnom toku ostavlja oko 700 litara kako bi se obezbedio biološki minimum.

Restrikcije smo uveli kad je proticaj vode bio 1400 litara u sekundi. Ovo su prve restrikcije nakon 2013. godine i prema dosadašnjem iskustvu i procenama mogle bi da potraju i duže od mesec dana, tačnije da početka oktobra. Obilnije padavine svakako bi promenile stanje na bolje, ali avgust je poprilično suv mesec, a padavine nisu najavljene ni u narednih sedam dana – izjavio je za RINU Zoran Barać direktor JP „Rzav“.

Pročitajte još:

On ističe da ovo javno preduzeće isporučuje vodu gradskim rezervoarima, a da lokalna komunalna preduzeća prave dalje planove restrikcije.

Vodozahvat Ševelj Foto: RINA

– U boljoj poziciji su lokalne samouprave koje imaju svoja loklana izvorišta i nisu zavisni samo od vode koju dobijaju sa vodosistema Rzav. Kada restrikcija stupi na snagu sve se sprovodi po jasnom pravilniku i od toga zavisi koliko vode ćemo gde isporučiti. Prvi kriterijum je koliko je ko učestvovao u izgradnji vodosistema, a drugi koliko je ko do sada uzeo vode. Na osnovu te prosečne vrednosti se voda isporučuje lokalnim rezervoarima – kaže Barać.

Usled nedostatka svojih izvorišta kritična situacija je u u opštinama Požega i Arilje. U pojedinim požeškim selima meštani duže od deset dana nemaju vodu i snabdevaju se uz pomoć cisterni, dok je u Arilju uvedena i vanredna situacija.

Zoran Barać Foto: RINA

– Trudimo se da napajanje vode ostavimo u gradskom jezgu, zbog funkcionisanja institucija. Periodično se voda isključuje u prigradskim naseljima, dok su visinska sela nekoliko dana bez redovnog snabdevanja vodom – izjavio je predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

U Arilju lokalizovana i dva velika požara

Osim sa sušom i nestašicom vode ova opština susrela se i sa dva velika požara u selima Dobrače i Kruščica, koji su nakon nekoliko dana borbe uspešno lokalizovani.

Pročitajte još:

– Zahvaćena je površina oko 80 hekatara, u selu Dobrače bilo je ugroženo i pet kuća. Uz pomoć vatrogasnih ekipa iz Kosjerića, požar je usmeren ka Malom Rzavu i na taj način vatra je ugašena, a požar lokalizovan – naglasio je Maslar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike