24SEDAM RUMA Pesničko muzičko veče Pere i Miloša Zupca (FOTO)

05.07.2023

12:02

0

Autor: 24sedam

Koncept pesničko - muzičke večeri Pere i Miloša je bio spontan, pa je svaki njihov nastup drugačiji, reklo bi se i neponovljiv

24SEDAM RUMA Pesničko muzičko veče Pere i Miloša Zupca (FOTO)
Copyright Opština Ruma

Publika svih generacija uzivala je sinoć u pesničko - muzičkoj večeri dvojice pesnika, oca i sina, Pere i Miloša Zupca, koji su za Rumljane prezentovali jedinstveni umetnički program sačinjen od vanvremenske poezije, pesama izvođenih uz gitaru, ali i pripovedanja, trenutnih društenih opazanja i brojnih anegdota.

Jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih, ali i najpopularnijih pesnika Pero Zubac kazivao je Rumljanima mnoge svoje antologijske pesme, na duhovit i šarmantan način pričajući o svom zivotu, umetničkom putu, čuvenoj poemi "Mostarske kiše", koju je objavio kao dvadesetogodišnjak, o značaju Vidovdana i Kosova i Metohije, prisećajući se druzenja sa Desankom Maksimović, Miroslavom Antićem, Duškom Trifunovićem i mnogim drugim njegovim bliskim prijateljima i pesničkim uzorima.

Miloš je uz gitaru pevao svoje stihove, ali i liriku svoga oca i pesnika koje voli. Koncept pesničko - muzičke večeri Pere i Miloša je bio spontan, pa je svaki njihov nastup drugačiji, reklo bi se i neponovljiv.

Opština Ruma
 

Pero Zubac je dobitnik najprestiznijih knjizevnih nagrada bivše i sadašnje zemlje, a Rumljanima se poverio koliko su  njemu lično značile pohvale običnih ljudi, samih čitalaca. Mogla se čuti i tvrdnja da je na pomirenju naroda u Mostaru više učinio Pero, nego svi političari u protekle tri decenije. Njegov sin Miloš prisetio se i karikature Dušana Petričića u kojoj umesto starog mosta, dva dela Mostara spaja upravo Pero Zubac.

Kao i uvek značajan deo večeri poetski je bio posvećen i Dragani, Perinoj supruzi, a Miloševoj majci.

Izvođene su i "Hazarske pesme" iz zabranjene zbirke pesama. U pitanju je knjiga koja je početkom devedesetih godina političkom odlukom bila povučena iz prodaje i od koje je ostao samo jedan odštampani primerak.

Pesničko - muzičko veče odrzano je u Velikom holu Kulturnog centra "Brana Crnčević" i deo je programa manifestacije Kulturno leto.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike