24SEDAM RUMA Miroslav Aleksić - jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika gostovao u Rumi

23.08.2023

12:23

0

Autor: 24sedam

Aleksić je pesnik okarakterisan i nagrađivan kao čuvar srpskog jezika i identiteta

24SEDAM RUMA Miroslav Aleksić - jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika gostovao u Rumi
Copyright Opština Ruma

Jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika, Miroslav Aleksić, gostovao je sinoć u Kulturnom centru “Brana Crnčević” gde je čitao svoju više puta nagrađivanu poeziju.

Aleksić je pesnik koji stvara 37 godina i za to vreme dobio je brojne nagrade, među kojima su i Zmajeva nagrada Matice srpske, Drainčeva i Višnjićeva nagrada. Njegova poezija prevođena je na više jezika, a zbirke izabranih pesama Miroslava Aleksića objavljene su u Rusiji, Rumuniji i Slovačkoj. Učesnik je skoro svih značajnijih pesničkih manifestacija u Srbiji, Republici Srpskoj, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, a kao pesnik gostovao je u Rusiji, Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj.

Aleksić je pesnik okarakterisan i nagrađivan kao čuvar srpskog jezika i identiteta, iako se poetski, a opet jednostavnim jezikom bavi univerzalnim temama.

"Pesnici nadograđuju, usavršavaju i obogaćuju jezik, pa samim tim i čuvaju srpski jezik. Srpski jezik je u rukama pesnika, a to pokazuje cela istorija naše poezije, od Svetog Save do današnjeg dana. Meni je jako vazno da kao pesnik imam nacionalnu, jezičku, kulturnu i ćiriličnu potku. Naravno ja sam pesnik kog impresioniraju fenomeni koji su nadnacionalni, univerzalni i svetski, ali isto tako drzim da svaki pesnik mora biti u dobroj meri posvećen nacionalnoj ideji. Mislim da je problem celog jednog perioda pesništva što je ono bilo pomalo izmaknuto iz te uloge”, rekao je Aleksić koji je prvi put gostovao u Rumi.

Miroslav Aleksić je inače pomoćnik upravnika Matice srpske i predsednik je Nadzornog odbora Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Poeziju objavljuje od 1986.godine, poslednja zbirka “Travarev naslednik” izašla je 2021, a u pripremi je i nova zbirka. Iako je novo doba, kako kaze, poeziju stavilo na bedno mesto, ipak smatra da pesnici mogu spasiti svet.

O Aleksićevoj poeziji govorila je prof. dr Slađana Milenković, knjizevna kritičarka, koja je u uglednom časopisu “Koraci” objavila esej o njegovom stvaralaštvu. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike