24 SEDAM RUMA: Akcija dobrovoljnog davanja krvi

17.05.2023

17:17

0

Žene mogu dati krv svaka četiri meseca, dok muškarci mogu to učiniti svaka tri meseca

24 SEDAM RUMA: Akcija dobrovoljnog davanja krvi
krv - Copyright Profimedia

Crveni krst Ruma, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u četvrtak, 18. maja 2023. godine. Akcija će se održati u Velikom holu Kulturnog centra „Brana Crnčević“ u Rumi, u vremenskom periodu od 8 do 12 časova. Pozivaju se svi zdravi građani, dobrovoljni davaoci svih krvnih grupa, kao i oni koji žele da se pridruže ovoj humanoj akciji.

Dobrovoljno davanje krvi je proces koji je istovremeno dobrovoljan, anoniman i besplatan. Pravo na davanje krvi imaju sve zdrave osobe starosti od 18 do 65 godina. Žene mogu dati krv svaka četiri meseca, dok muškarci mogu to učiniti svaka tri meseca. Važno je naglasiti da davanje krvi nije bolno, ne stvara naviku, niti šteti zdravlju.

Sistem za uzimanje krvi je dizajniran za jednokratnu upotrebu, čime se eliminiše mogućnost prenosa bilo koje bolesti na davaoca. Takođe, pre svakog davanja krvi obavlja se lekarski pregled i laboratorijske kontrole, kako bi se osigurala bezbednost i zdravlje davalaca.

Crveni krst naglašava značaj i doprinos višestrukih davalaca krvi, koji za svoj humanitarni rad dobijaju priznanja. Takođe, davaoci krvi imaju pravo na oslobođenje od plaćanja određenih participacija za zdravstvene usluge.

Ova akcija dobrovoljnog davanja krvi je prilika za sve humane Rumljanke i Rumljane da pokažu solidarnost i doprinesu zdravstvenom sistemu, te se pozivaju svi koji su u mogućnosti da se odazovu i učestvuju u ovoj plemenitoj akciji.


Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike