Nenad i njegov sin su ostali na porodičnom imanju i bave se vinogradarstvom: Rod i kvalitet - odlični (FOTO)

20.12.2023

15:32

0

Kako kaže, nije lako, ali ne kaje se što je ostao na očevom pragu i što svaki dan provodi u polju

Nenad i njegov sin su ostali na porodičnom imanju i bave se vinogradarstvom: Rod i kvalitet - odlični (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Veliki je broj onih koji u potrazi za boljim životom i trbuhom za kruhom, napuštaju svoja ognjišta na selu i odlaze u veće gradove. Ali, tu su i oni poslednji Mohikanci koji ne odustaju od poljoprivrede i žive od svog rada, ali i od onoga što im je priroda dala. A, priroda je u selima oko Topole bila i te kako darežljiva pa i ne treba da čudi što ovaj kraj nazivaju srpskom Toskanom.

Nenad Glišić iz topolskog sela Šume ostao je na selu i bavi se poljoprivredom baš kao što su i njegovi roditelji čitavog života radili. U njegovoj poljoprivrednoj proizvodnji dominira vinova loza, a ovaj iskusan vinogradar naglašava da je iza njih jedna od težih godina kada je ova kultura u pitanju.

- Bilo je puno kiše u fazama kada nije trebala, dosta bolesti, vinova loza ne voli dosta kiše. Ipak mi smo ostvarili pristojan rod i kvalitet, cena solidna, imali smo oko 10 tona prve klase koju smo prodavali po ceni od 170 do 200 dinara - ističe Nenad.

RINA
 

Kako kaže, nije lako, ali ne kaje se što je ostao na očevom pragu i što svaki dan provodi u polju. S ponosom ističe, da je njegov mlađi naslednik ostao sa njim na selu i zajednički obrađuju nekoliko hektara zemlje.

- Srednja generacija se gasi, nisu na selu, nema nas puno, gase se domaćinstva, teško mi padne kada nemam sa kim da popričam i da se družim, nekada je sve bilo drugačije. Imam dva sina, stariji je završio fakultet i ostao u gradu, a mlađi je završio srednju poljoprivrednu i ostao je ovde samnom. Volimo poljoprivredu, bavimo se voćarstvom, vinogradarstvom i cvećarstvom i zajedničkim snagama ćemo održavati imanje i nastaviti da radimo poljoprivredu - ističe Nenad.

On naglašava da se podižu novi zasadi voća i da srpski seljak vidi budućnost na selu, ali da bi se mladi sve više posvetili poljoprivredi potrebno je preduzeti određene mere.

- Naši domaćini dosta lutaju u poljoprivrednoj proizvodnji, sadi se razno voće i nije teško zasaditi, ali kasnije nastupa problem. Tržište nije sigurno, jedne godine je dobra cena i traži se određeno voće, a sledeće godine je cena niska i niko neće, zbog toga nijedna kultura ne donosi sigurnu zaradu i prinuđeni smo da svaštarimo da bi poklopili gubitak sa druge strane. Država treba još više da stane iza poljoprivrednika, da ga zaštiti, da mu pomogne i onda će biti lakše - mišljenja je Nenad.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike