Srpsko selo dobilo vezu sa svetom: Rekonstrukcija puta do Pranjana privodi se kraju

11.08.2021

10:34 >> 11:23

0

Dugo nije bilo ulaganja, ali sada se stavari menjaju na bolje - rekao je ministar građevinarstva Tomislav Momirović

Srpsko selo dobilo vezu sa svetom: Rekonstrukcija puta do Pranjana privodi se kraju
Copyright RINA

Rekonstrukcija regionalnog puta od Takova do Pranjana privodi se kraju. Ova deonica dužine 25 kilometara je žila kucavica za veliki broj sela koja gravitiraju ka ovom području i njena revitalizacija je bila neophodna.

U ovim selima živi i radi nekoliko stotinamladih poljoprivrednika koji su odlučili da ostanu na svom ognjištu.

RINA

– U ovaj put koji spaja nekoliko sela i koji je veoma važan uloženo je 350 miliona dinara. Biće izgrađene i pešačke staze i urađena horizontalna i vertikalna signalizacija uz sve prateće elemente. Nije nam cilj da gradimo samo industrijske komplekse, već na mestima koja to dozvoljavaju da sačuvamo u srpsku autentičnost. Pranjani imaju svoju istoriju i uz adekvatna ulaganja može da postane i turističko čudo. Dugo nije bilo ulaganja, ali sada se stavari menjaju na bolje. Ovo je tek početak, a pravo i bolje vreme tek dolazi – izjavio je ministar građevinarstva Tomislav Momirović prilikom posete Pranjanima.

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović, RINA

Poboljšanje putne infrastrukture i bolje prohodnosti za teretna vozila uticaće na razvoj privrede ovog mesta, kao i lokalnog turizma u okviru koga je i sve popularnija Manifestacija “Sabor violine”.

– Mi smo zajednički sa putevima Srbije ispratili čitav projekat, čija je vrednost preko 3 miliona evra i to je značajno sa čitav pranjanski kraj koji će dobiti bolju povezanost sa samim autoputem, a završetak radova planiran je za do kraja godine. Ovo je značajan projekat koji meštani čekaju preko 30 godina, a koji će doprineti saniranju i poboljšanju protočnosti puta za teretna vozila. Ovde je otvoreno i nekoliko fabrika, značajnih za meštane pranjanskog kraja, ali i čitave opštine. Bez putne infrastrukture, razvoj turizma i uopšte, privrede sigurno ne bi bio moguć – izjavio je Dejan Kovačević predsednik opštine Gornji Milanovac.

Pročitajte još

Ova investicija je najveća u proteklih pola veka koja je stigla u ovaj kraj. Naročito značajna i zbog budućih generacija, koje će ovde ostati da žive ukoliko budu imali sve uslove, a dobra putna infrastrktura je jedan od njih.

– Sada će našim meštanima od Pranjana do Takova biti potrebno samo 20 minuta. Naša deca sada će bez problema ići u škole u našoj opštini, a brojni benefeti će se osetiti i na poljima poljoprivrede, privrede, i naravno turizma – naglasio je Radovin Veselinović, predsednik MZ “Pranjani”.

Sa unapređenim putevima izvestan je razvoj pranjanaskog kraja sa posebnim naglaskom na turizam koji u ovom mestu ima ozbiljne potencijale.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike