Priprema se treći Sabor violinista Srbije: Pranjani i ove godine dočekuju najbolje virtuoze

17.08.2021

19:23 >> 07:37

0

Već prvi sabor 2019. pokazao je da je naš narod željan okupljanja i veselja i spreman da ih sazove i napravi - kaže Dejan Kovačević, predsednik opštine G

Priprema se treći Sabor violinista Srbije: Pranjani i ove godine dočekuju najbolje virtuoze
Copyright RINA

Za grešnika koji krene opasnom životnom stazom nekad se u ravnogorskom kraju govorilo da je “kriv ko gudalo”. Danas se ovde, u Pranjanima i drugim selima na obroncima Suvobora s ponosom pripoveda da je upravo gudalo preporodilo čitav kraj.

Jer, za kraj ove sedmice, od 20. do 22. avgusta, priprema se treći Sabor violinista Srbije, a Pranjanci se gotove da ugoste hiljade namernika željnih druženja u ovom gorskom području i zvukova vrhunskih majstora na instrumentu od četiri žice.

Pročitajte još

– Već prvi sabor 2019, a počeci su vazda mukotrpni, pokazao je da je naš narod željan okupljanja i veselja i spreman da ih sazove i napravi. To je i najbolji znak da smo na tragu dugovekog saborovanja u ovom malom, ali izuzetno lepom, pranjanskom čovečanstvu – kaže Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac kojoj Pranjani pripadaju, i čelnik sabora.

On je istakao kako mu je čast da pozove meštane i goste na saborovanje.

– Violina je posle dugog lutanja 2019. konačno pronašla svoje mesto u Pranjanima. Gudala će i ovog leta ukrstiti najbolji violinisti Srbije, u spektaklu pod suvoborskim nebom – naglasio je Kovačević.

RINA

Treći sabor biće otvoren u petak dizanjem saborske zastave i pozdravnim slovima domaćina i gostiju, dok su za završnicu dana predviđeni takmičenje mladih violinista Srbije i koncert Borka Radivojevića. Pre toga uslediće sećanje na Bobana Kostića Voza, nekrunisanog kralja violinista, a priznanje s tim majstorskim imenom poneće njegov prvi učenik Siniša Dragutinović iz Mladenovca.

U tu čast sa pozornice će svirati Perica Vasić i pobednik prvog sabora, Momir Jovanović.

Tako će na samom početku zajedno zapevati violine takvih majstora koje je nemoguće videti na okupu pod istom strehom, i zatim pokrenuti ovo saborsko izdanje.

RINA

U subotu, od 20 sati, profesionalni violinisti takmičiće se za prvu i zlatnu violinu Srbije, a u nedelju su na večernjem rasporedu koncerti pobednika, zatim Branka Ristića i Ljube Aličića. Sve ovo, razume se, ne može proteći bez uživanja pod brojnim šatrama u varošici.

Pročitajte još

Zamisao o osnivanju ovakve priredbe potekla je od Gvozdena Nikolića, danas širom Srbije poznatog televizijskog reportera, koji pravi programe i izveštaje za brojne televizijske kuće sa nacionalnom frekvencijom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike