Spona pola miliona ljudi: Izgradnja Moravskog koridora auto-puta svetske klase je u punom jeku

17.08.2021

14:36

0

Treća deonica, Adrani - Preljina, projektovana je u dužini od 30,66 kilometara, a trenutno se, u Adranima, izvode radovi na izgradnji mosta preko Zapadne Mora

Spona pola miliona ljudi: Izgradnja Moravskog koridora auto-puta svetske klase je u punom jeku
Copyright RINA

Saobraćajnica budućnosti koja prolazi kroz samo srce zemlje, u budućnosti će povezati preko pola miliona građana.

Moravski koridor će spojiće centralne delove Srbije sa dva najvažnija putna pravca – koridorima 10 i 11. Radovi na izgradnji trase od Adrana do Preljina, koji su počeli u julu napreduju odličnom dinamikom zaključili su izvođači radova i predstavnici grada Čačka.

RINA

– Mi obezbeđujemo rešenja koja uzimaju u obzir bilo koji od mogućih problema koji se mogu pojaviti na projektu. Na primer, obale reke se moraju skrenuti zbog zaštite od poplave i naši projektanti u saradnji sa lokalnim zajednicama koriste materijal iskopan iz reka da izgrade nasipe. “Bechtel” je takođe posvećen zaštiti životne sredine, prirodnih resursa i lokalnih zajednica koji bi mogli biti pogođeni projektom. Sarađivali smo sa najboljim specijalistima kako bi obezbedili da ekološki i socijalni aspekti budu u skladu sa najstrožim regulatornim standardima – rekao je dr Vicknayson Thevendran iz kompanije “Bechtel-Enka”, koja je izvođač radova.

24sedam/Katarina Mihajlović

Treća deonica, Adrani – Preljina, projektovana je u dužini od 30,66 kilometara, a trenutno se, u Adranima, izvode radovi na izgradnji mosta preko Zapadne Morave.

Na ovom potezu će, prema najavama izvođača, na nekoliko lokacija biti “ispravljeno” korito Zapadne Morave, kod sela Sirče, Oplanića, Grdice i Adrana. Nakon izgradnje petlje u Adranima, prema Mrčajevcima i Preljini, sledi prokop znatno dužeg novog korita Morave, koja je zbog čestih poplava, baš na tom delu, menjala tok i meandrirala.

Pročitajte još

– U toku radova na Moravskom koridoru lokalna privreda je dobila mnogo upošljavanjem radnika za izgradnju ove saobraćajnice, ukupne dužine 112 kilometara. Digitalizovan auto-put svetske klase svakako će doprineti velikom privrednom razvoju našeg grada, stvoriti nove i mnogo kvalitetnije uslove za dolazak stranih investitora, uz sve ostale infrastrukturne projekte, koje Grad realizuje zajedno sa Republikom – zaključio je gradonačelnik Todorović.

Povezivaće sva veća naselja u regionu, Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak, gde živi oko 500.000 stanovnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike