Natalija se vratila na Uvac, Jefimija na Kajmakčalan: Naši beloglavi supovi zabeleženi u 22 zemlje Evrope i Bliskog istoka

13.08.2023 | 13:46

Naši beloglavi supovi haraju svetskim nebom, ali nikad ne zaboravljaju gde im je dom

Copyright RINA

Nakon višemesečnog lutanja po Balkanu, koje je uobičajeno za jedinke beloglavih supova, Natalija se ipak vratila kući na Uvac. Kad je doletela u domovinu prvo je obišla kolonije beloglavih supova na Trešnjici i Lounicu i Divčbare, a zatim se uputila ka Novoj Varoši.

- Satelitskim praćenjem znali smo da se vratila. Čim je stigla, odmah se pojavila i u restoranu "Uvac", da se prijavi starom društvu na prozivci - potvrdili su za RINU u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

Osim Natalije, pomno se prati kretanje još jedne ženske jedinke, a u pitanju je beloglavi sup kom je dato ime Jefimija, koja takođe voli da luta.

- Jefimija je obišla Saudijsku Arabiju i krenula je nazad kući. Doletela je do Prokletija, pa se vratila na Kajmakčalan - kažu u Fondaciji.

Jedan broj mladih ptica prve dve-tri godine luta, ali najveći broj se vraća u zavičajnu koloniju. Jedan broj njih i strada na tim putovanjima, jer ih u nekim zemljama love ili truju, a naleću i na električne stubove ili vetrenjače.

Naši beloglavi supovi označeni na Uvcu zabeleženi su u 22 zemlje Evrope i Bliskog istoka. Pre otvaranja hranilišta za supove 1994. na Uvcu svi mladunci beloglavih supova su zimi odlazili iz Srbije i lutali po Mediteranu. Po otvaranju hranilišta oko 60 odsto ih je ostajalo u Srbiji i preko zime.

Poslednjih godina zbog velike gustine populacije opet veći broj mladunaca odlazi.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Rina