Velike posledice posle oluje! Oštećeno 50 vozila na auto-placu, vanredna situacija u sedam opština i gradova

23.07.2023

07:05 >> 11:04

0

Jak pljusak, olujni vetar i sitniji grad uz grmljavinu i munje zahvatili su Zaječar i okolinu tokom noći, a još se ne zna kolika je šteta pričinjena

Velike posledice posle oluje! Oštećeno 50 vozila na auto-placu, vanredna situacija u sedam opština i gradova
Nevreme ostavilo posledice - Copyright Tanjug/ RTV KRALJEVO

Olujno nevreme pogodilo je i sinoć i tokom noći više delova Srbije i načinilo znatnu štetu. 

Zaječar i okolina našli su se dva puta na udaru nevremena.

Jak pljusak, olujni vetar i sitniji grad uz grmljavinu i munje zahvatili su Zaječar i okolinu tokom noći, a još se ne zna kolika je šteta pričinjena.
 
Iz sela Veliki Izvor stanovnici su naveli da mnoge kuće prokišnjavaju jer su ostale bez crepova, pao je jedan dalekovod, oštećene su štale i pomoćni objekti, a selo je ostalo bez struje.

I u gradu je bilo oštećenja na krovovima i elektro-mreži.

U zaječarskom naselju Kotlujevac izbio je požar koji je zahvatio tri kuće. Pretpostavlja se da je uzrok požara jako nevreme koje je u večernjim satima pogodilo ovaj kraj, ali niko nije povređen, preneo je RTS. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 


Vatrogasci su sprečili da se vatra proširi na ostatak naselja.

Grad je pričinio štetu i u opštini Požega. Najviše je stradalo selo Roge, u kojem su, prema rečima predsednika opštine, stradali crepovi praktično na objektima u celom selu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)


Međutim, razmere štete od noćnog gradonosnog oblaka će se videti tek danas. Prvi izveštaji ukazuju na veliku štetu na stambenim objektima u Rogama, gde su stradali i voćnjaci i usevi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)


Nevreme praćeno jakom kišom i olujnim vetrom je sinoć pogodilo i Beograd i zahvatilo pojedine delove grada, ali je bilo slabijeg intenziteta nego prethodnih noći.

Delovi grada ostali su na kratko i bez struje.

Zbog grmljavine usled najavljenih vremenskih nepogoda, na beogradskom aerodromu je od sinoć u 21 čas bila uvedena zabrana snabdevanja aviona gorivom, u skladu sa odredbama Zakona o vazdušnom saobraćaju i propisanoj bezbednosnoj proceduri, saopšteno je sa Aerodroma ''Nikola Tesla'', nakon čega je Er Srbija saopštila da je moguće da pomenuta zabrana utiče na saobraćaj nacionalnog avioprevoznika.

Vanredna situacija u sedam opština i gradova

Davor Vidović, pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice, kaže za RTS da je do sada proglašena vanredna situacija u sedam gradova i opština.

"I to dve vanredne situacije na teritoriji celog grada – Novog Sada i Sremske Mitrovice i na teritoriji četiri opštine – Šid, Ruma, Irig, Sečanj i na delu teritorije opštine Požega", dodaje Vidović.

Ističe da su vatrogasci poslednjih dana reagovali 495 puta, kao i da je bilo ukupno angažovano 1.186 vatrogasaca sa 454 vozila, ali i 172 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih jedinica.

Kada je reč o požaru koji je izbio u Zaječaru, Vidović kaže da je zahvaćena velika kuća u kojoj živi više porodica površine 350 kvadrata.

Srbija je od srede tri puta bila na udaru jakog nevremena praćenog olujom i pljuskovima. Tri osobe su stradale. Povređeno je oko 30, a spaseno 10, saopštio je MUP.

Vanredna situacija je u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šidu, Rumi, Irigu i Sečnju i delu opštine Požega.

Zapadni, jugozapadni i istočni delovi zemlje bili su juče i sinoć na udaru jakog nevremena.

Mihajlović: U sredu ponovo padavine

Goran Mihajlović iz RHMZ-a kaže za da početak naredne nedelje donosi stabilizaciju vremena, ali da u sredu stižu nove padavine.

“U ponedeljak i utorak bi bilo pretežno sunčano, veoma toplo, u utorak između 35 i 40 stepeni maksimalna temperatura, ali već u toku noći ka sredi stiže novo osveženje i naoblačenje koje će zahvatiti najpre sever i zapad zemlje i ponovo doneti lokalne pljuskove i grmljavinu. Do kraja sedmice bi se zatim zadržalo umereno toplo i uglavnom stabilno vreme“, naveo je Mihajlović.

Oštećeno 50 vozila na auto-placu u kraljevačkom kraju

Na jednom auto-placu u kraljevačkom kraju svih 50 vozila je oštećeno nakon jučerašnjeg nevremena.

S obzirom na to da su vozila stara od jedne do četiri godine šteta je oko 300.000 evra.

Kraljevo – stradali automobili, krovovi, fasade, usevi

Nevreme je pričinilo štetu i u kraljevačkom kraju, pre svega u selima duž Zapadne Morave.

Radoica Kočović, član Gradskog veća zadužen za elementarne nepogode, kaže za RTS da su strelci delovali i da su uspeli da razdvoje ćelijski talas, ali da je jedan deo prešao preko Kraljeva.

"Možda na našu sreću što nije zahvatilo celu teritoriju, ali sela od Adrana, Grdice, Šumarica i nizvodno u zoni Morave zaista su oštećena. Najviše su oštećeni objekti, krovni prekrivači, polupano je puno crepa, oštećene su fasade, polomljena su stakla i uništeni su usevi i plastenici", dodaje Kočović.

FOTO TANJUG/ RTV KRALJEVO
 

Navodi da se nikada do sada nije desilo na teritoriji Kraljeva, a verovatno ni cele Srbije, da je oštećen tako veliki broj automobila.

"Uglavnom su polupane šoferšajbne prednje i zadnje, farovi, uništene su haube i krovovi od automobila i preterpeli su ogromnu materijalnu štetu", naglašava Kočović.

Napominje da će nastaviti sa procenama štete, ali i pomoći građanima.

"Mora hitno da se interveniše i da se obezbedi građanima ogromna količina pokrivača, crepa ili nešto što im pokriva objekte", dodaje Kočović.

Posle nevremena mnoga sela su ostala bez struje, a radnici Elektrodistribucije su na terenu u očekuje se da se snabdevanje električnom energijom uskoro normalizuje.

Bonus video: 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike