Spas za poljoprivrednike: Gradi se privremeni prelaz preko Morave, 200 metara od mosta u Mrčajevcima koji je odnela vodena bujica

21.07.2023

12:23

0

Preduslov za osposobljavanje i korišćenje ovog prelaza jeste i sanacija oštećenog mosta na Slatinskoj reci - rekao je gradonačelnik Čačka

Spas za poljoprivrednike: Gradi se privremeni prelaz preko Morave, 200 metara od mosta u Mrčajevcima koji je odnela vodena bujica
Copyright RINA

Nakon što je podivljala Morava odnela most koji spaja sela Mrčajevci i Mršinci, veliki broj meštana našao se u problemu. Mahom se bave poljoprivredom, a sada do svojih parcela moraju da obilaze kilometrima kako bi obradili zemlju. Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, istakao je da je obezbeđenje alternativnog i privremenog prelaza nakon urušavanja mosta na putu između Mrčajevaca i Mršinaca u ovom trenutku najznačajnija tema.

- Prvobitna ideja je bila da se postavi mostovska konstrukcija „Bejli” koja podrazumeva sklapanje mosta iz elemenata čelične konstrukcije. Zbog širine rečnog korita, ovo rešenje nije bilo tehnički sprovodivo. Druga opcija, koja se još uvek razmatra jeste postavljanje pontonskog mosta. Za njegovu montažu, potreban je stalan nivo vode u koritu reke, što je teško obezbediti, jer bi to usporavalo radove na izgradnji novog mosta - rekao je Todorović.

Treća opcija, koja je najizvesnija, jeste izgradnja privremenog prelaza 200 metara uzvodno od oštećenog mosta, u saradnji sa preduzećem „Koridori Srbije" i kompanijom „Behtel Enka”, koja izvodi radove na izgradnji Moravskog koridora.

- Preduslov za osposobljavanje i korišćenje ovog prelaza jeste i sanacija oštećenog mosta na Slatinskoj reci, neposredno pre urušenog mosta na Zapadnoj Moravi, gledano iz pravca Mršinaca. Suštinski, rešavanje ovog problema nije jednostavno i podrazumeva našu obavezu da ono rešenje koje budemo uspeli da primenimo bude bezbedno za naše sugrađane - kaže Todorović.

Dodaje da je i te kako svestan da se problem što pre mora rešiti, jer na tom području živi na stotine vrednih poljoprivrednika, čiji uspešno realizovan posao je od velikog značaja za sve nas.

- Smatramo da je poljoprivreda naša najveća fabrika. Elementarna nepogoda koja nas je zadesila, sve nas je dovela u tešku situaciju, ali je sigurno da ćemo se zajedno sa meštanima ovog kraja i sa ovim problemom uspešno izboriti. Radovi na izgradnji novog mosta su u toku i značajno su intenzivirani, kao i izmena prvobitnog projektnog rešenja o rekonstrukciji. Svakodnevno radimo na tome da novi most bude izgrađen po najvišim standardima i u najkraćem roku, a uvereni smo da ćemo uspeti da obezbedimo i privremeni prelaz za meštane ovog kraja - ističe Todorović.

Na glavnom mostu su u toku intenzivni radovi na rušenju preostalog dela mostovske konstrukcije. Oštemovana je, razbijena i odstranjena kolovozna betonska ploča sa obe strane ostatka mosta. Pored zvaničnog stručnog nadzora, predstavnici JP "Gradac" su svakodnevno na terenu, gde prate kvalitet i dinamiku radova.

- Poseta ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Gorana Vesića, samo dva sata nakon pada mosta i njegovo obećanje da će Vlada Republike Srbije obezbediti dodatno potrebna finansijska sredstva za izgradnju novog mosta, umesto planirane rekonstrukcije starog, garant su da ćemo dobiti most kakav meštani ovog kraja zaslužuju i koji će bezbedno moći da koriste u decenijama pred nama - naglasio je Todorović.

Bonus video

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike